Autó motor

2008.06.16. 14:38

Nem az objektív felelősség miatt fogynak a rendszámok

Nem az objektív felelősség elve miatt kerül le egyre több rendszám az autókról – állítja a rendőrség.

Árvay N. T.

Nem az objektív felelősség elve miatt kerül le egyre több rendszám az autókról – állítja a rendőrség. Az azonosítók „elvesztése” már hosszú ideje divat, bár tény, hogy a sebességmérő készülékek szaporodása megdobta az ilyen esetek számát.

„A nyolcvanas évek közepéig hátulról készültek a felvételek a gyorshajtókról – magyarázza Lovász Győző alezredes. – Később megjelentek a szemből dolgozó kamerák, s végül ezek terjedtek el a gyakorlatban.”

Ennek oka az volt, hogy kizárják a szabálysértési törvény 57. szakaszának kibújási lehetőségét: ha a vezetőről értékelhető felvétel készült, nem tagadhatta le, hogy ő ült a volán mögött. A magyar autósok azonban szemfülesek, és újabb kibúvót kerestek, de nem a sebességből vettek vissza, hanem a rendszámaikat kezdték „elhagyni”. Ez a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének számít, amelyért maximum harmincezer forintos büntetés jár. Mivel a gyorshajtásért kiróható bírság május óta 300 ezer forint is lehet, érthető, hogy sokan próbálkoznak a rendszám levételével.

A jövőben ezért szigorúbban ellenőrzik az ilyen járműveket, de szabálymódosítást is fontolgatnak. A kiróható bírság emelése mellett a rendszámtábla elvétele is felmerült már a lehetőségek között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva