Autó motor

2008.06.30. 16:01

Nem csak itthon kötelező a világítás

A fényszórók nappali használata egyelőre nem egységesen szabályozott Európa különböző országaiban.

Árvay N. T

A fényszórók nappali használata egyelőre nem egységesen szabályozott Európa különböző országaiban. Az unió illetékesei azonban rövidesen tárgyalnak a nappali fény használatáról, s a tervek szerint minden tagállamban kötelezővé teszik ezt. Várhatóan a rendszer életbe lépésekor már csak olyan autók gördülnek majd le a gyártósorokról, amelyeken lesz kimondottan nappali fényszóró, amely a motor beindításakor automatikusan bekapcsol. Addig azonban marad a figyelem és a tájékozódás, hogy hol kötelező és hol nem a nappali fény.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A fényszórók nappali használata egyelőre nem egységesen szabályozott Európa különböző országaiban.
[/caption]

Vannak országok, ahol nem kötelező, de ajánlott bekapcsolni a világítást. Ilyen Belgium, Nagy-Britannia, Görögország, Hollandia, Franciaország, Németország, Spanyolország (itt előfordulhat, hogy villogással jelzik a szemből érkezők a felkapcsolt fényszórót), Portugália, Ukrajna és Svájc. Ide sorolható január óta Ausztria is, ahol a korábbi szabályokkal ellentétben már nem kötelező a világítás.

Vannak államok, ahol csak lakott területen kívül kell bekapcsolni a tompított fényt. Hazánk mellett Olaszország és Románia követi ezt a szabályt.

A legegyszerűbb dolga ott van az autósnak, ahol folyamatosan és mindenhol használni kell a lámpákat. Ilyen Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Dánia, Lettország, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Finnország, Norvégia.
Ha a látási viszonyok megkövetelik – esőben, ködben – természetesen mindenhol kötelező a fényszórók használata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva