Autó motor

2008.07.15. 06:16

Indexhasználat: nem mindig kell, de mindig ajánlott

Két vezetőtípus keseríti meg a szabályosan autózók életét: a flegma és a túlbuzgó. Előbbi sosem nyúl a bajuszkapcsolóhoz, utóbbi akkor is indexel, amikor ezzel megtéveszt másokat.

ÁNT

Pedig az irányjelzés nem megerőltető, és a szabályai sem bonyolultak. Ráadásul az indexelés könnyíti a többi autós dolgát, és gyorsul a közlekedés tempója is. A KRESZ szerint az irányváltoztatást – kivéve a körforgalomba behajtást – időben megkezdve és annak befejezéséig folyamatos irányjelzéssel kell jelezni. Irányváltoztatás a terelővonal, az úttest széle vagy képzeletbeli felezővonal átlépése, csakúgy, mint a forgalmisávváltás, a másik útra kanyarodás, a főútvonalról, illetve a szilárd burkolatú útról való letérés. Körforgalomból kilépvén is kötelező az indexhasználat. Leginkább ez az a helyzet, amelynél a legtöbbet segíthet a szabályos vezető autóstársainak.

Nem kell, de ajánlott indexelni a kanyarodó főúton haladónak, hiszen ez többletinformáció a kereszteződésnél várakozóknak. Az irányjelzés ebben az esetben akkor megtévesztő, ha a főútról azonos irányban mellékutca is leágazik, mert a többi autós azt feltételezheti, hogy a jármű oda kanyarodik be. Efféle helyzetek gyakran végződnek koccanással: a jóhiszemű autóstárs nyugodtan kikanyarodik a villogóval érkező jármű elé.

ÁNT Index -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva