Autó motor

2008.08.19. 07:11

Ha kopott, karcol, és nem töröl

Az elöregedett ablaktörlő gumik nem takarítják le rendesen az üveget. Ez balesetveszélyes. Ráadásul az ablaktörlők mellett idővel a karcos szélvédőt is cserélni kell majd. Jobb megelőzni a bajt.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Esőben életet menthet egy jó minőségű ablaktörlő. A víz ugyanis megtöri a fényt, s átláthatatlanná teszi a szélvédőt - fotó: Autó Motor
[/caption] Lassan mindenki megtanul bokáig érő vízben autózni, hiszen ez a nyár sem múlt el özönvízszerű felhőszakadások nélkül. Az eső azonban nem csak az úton hömpölygő víz miatt veszélyes. Romlanak a látási viszonyok is, a rossz ablaktörlő pedig tovább ront a helyzeten.
A pár ezer forintos karbantartás elmulasztói végül nagy árat fizethetnek hanyagságukért.

Ami télen a fagy, az nyáron a forróság: az átmelegedett üvegen fekvő gumik szinte ráolvadnak a felületre. Az ablaktörlő beindításakor apró darabkák szakadnak le a betétek éléről, s idővel a törlés már nem tökéletes. A szélvédőre rakódott por szintén smirglikén roncsolja a gumikat, de a szemcsék az üvegen is maradandó nyomot hagynak. A víz nélkül szétkent kosz nyomán keletkező kopás elsősorban este zavaró, mert megtöri a szemből érkező autók lámpáinak fényét.

Odafigyeléssel azonban meghosszabbítható az üveg és a betétek élettartama is. Parkoláskor például célszerű felhajtani a lapátokat, hogy a gumi ne nyomódjon a szélvédőre. Erős szennyeződés esetén érdemes előbb lemosni az üveget, s nem árt áttörülni a gumibetéteket is az ablaktörlő használata előtt. A mosóberendezés állapotát szintén ellenőrizni kell. A folyadékszintet 2–3 tankolásonként ajánlott megvizsgálni. Nyáron az évszaknak megfelelő folyadék legyen a tartályban, mert ilyenkor a fagymentesítő helyett bogár- és zsíroldó adalékra van szükség.

Ha gyengén vagy egyáltalán nem kerül víz a szélvédőre, vélhetően a vezetékek vagy a spriccnik dugultak el. Elkoszolódásukat a tartály időnkénti átöblítésével lehet megakadályozni. A spriccniket vékony tűvel kell kitakarítani, s egyúttal a megfelelő irányba állítani. A víz akkor érkezik jó helyre, ha az üveg alsó harmadára csapódik. Onnan a menetszél és a lapátok hordják szét az üvegen. Az ablaktörlő gumikat évente legalább egyszer ajánlott cserélni. Ha olcsóbb, a karbantartás megoldható a betétek cseréjével is, de általában kifizetődőbb és egyszerűbb új lapátot vásárolni.

Mint a smirgli
A homokszemcsék felkarcolják az üveget, tönkreteszik a gumit. Bő vízzel át kell mosni az ilyen szélvédőt.

Az idő vasfoga
A repedezett, foszló gumi az elöregedésre figyelmeztet. Az anyag megkeményedik, és nem töröl rendesen.

Fémmagos lapát
A régi helyett érdemes a drágább, de megbízható fémmagos lapátot választani. Adapterrel bárhova föltehető.

Szélvédőmosó
Használat előtt mindig ellenőrizze a folyadékmosó szintjét. Nyáron a bogároldóval kevert szélvédőmosó a jó.

Spriccel, de hova?
A spriccni dugulása a víz irányát is megváltoztatja. Tűvel lehet a járatot átjárhatóvá tenni, és beállítani a víz útját.

Hátul is van egy
A hátsó ablaktörlő általában típusfüggő: jóval kisebbek, és nem párban kaphatók. Szerencsére nem is drágák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva