Autó motor

2008.08.11. 17:32

Használt autókból is a kisebbeket vásárolják a magyar vevők

A korábban népszerű alsó-középkategóriás modellek iránt egyre kisebb a kereslet a használtautó-piacon – derült ki az egyik legnagyobb közép-európai kereskedő cég felméréséből.

ÁNT

Csakúgy, mint az új autóknál, itt is a takarékosabb, alacsonyabb fenntartási költségű, olcsóbb típusokat keresik. Az Opel Astra, illetve a Volkswagen Golf méretű használt autók helyett a Corsa és a Polo az ideális nagyság. Az eladott járművek csaknem felét az ezekhez hasonló kisautók teszik ki.

Az AAA Auto adatai szerint az év első hat hónapjában az értékesített járművek 47 százaléka volt kisautó, ez hétszázalékos növekedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A középkategóriás, és annál nagyobb modellek után eközben folyamatosan csökken a kereslet.

Az eladott járművek között a legkedveltebbek az 1400 köbcentiméteresnél kisebb motorral szerelt típusok. Népszerűségüket egyrészt kisebb fogyasztásuknak, kedvezőbb biztosításoknak, illetve alacsonyabb adó- és átírási költségeknek köszönhetik.

A márkák versenyében a használt autóknál is a Suzuki áll az élen. A cég eladásaiban az első három helyre az esztergomi modellek kerültek: a Swift, az Ignis és a Wagon R+ áll a dobogón. A tapasztalatok szerint a vásárlók egy része azért választja ezeket a modelleket, mert ennél drágább autót nem engedhet meg magának. Mások a gazdaságosan fenntartható második autó szerepét szánják a kocsinak a családban.

2. Suzuki Ignis

3. Suzuki Wagon R+

4. Skoda Fabia

5. Peugeot 206

6. Renault Clio

7. Opel Corsa

8. Volkswagen Polo

9. Fiat Punto

10. Daewoo Kalos -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva