Autó motor

2008.08.05. 06:31

Karbantartás nélkül leáll a klíma

Tartósnak ígérkezik a nyárias idő, ezért a következő hetekben szükség lesz az autók klímaberendezésére. Ha gyengül a teljesítmény, érdemes átnézni a rendszert.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A kép teljes méretéért kattintson ide!
[/caption] A következő hetekben általában harminc fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, bár a szokásos nyári zivatarok sem maradnak el. A légkondicionáló minden esetben jó szolgálatot tesz: kánikulában hűt, esőben párátlanít. Legalábbis, ha jól működik a berendezés. Rendszeres karbantartás híján ugyanis már egy szezon után jelentkezhetnek hibák. A rendellenes működés jól behatárolható problémákra utal.
A gyengülő légáramlat, a rossz szellőzés, illetve a klímahasználat mellett is bepárásodó ablakok az utastéri pollenszűrő (légszűrő) elszennyeződését jelzik. A kötelező szervizek alkalmával erről időnként megfeledkeznek, pedig a klímaszűrőt is cserélni kell 10–15 ezer kilométerenként. A legjobbak az aktív szenes betétek, amelyek a virágpolleneket is csapdába ejtik.

A dohos szag normális jelenség, a ritkán használt légkondikra jellemző. A nedves légjáratokon megtelepedő baktériumok okozzák. Tisztító spray, illetve a légcsatornák kiszárítása segít megelőzni a bajt. Az út vége előtt néhány perccel érdemes kikapcsolni a kompresszort, és hagyni, hogy a ventilátor kiszárítsa a rendszert. A kondenzátor elkoszolódása szintén csökkenti a klíma hatásfokát. Ellenőrizni kell a hűtőbordák állapotát, meg kell tisztítani a felületet a bogaraktól, portól, és más piszoktól. A hűtőközeg szivárgásáért is gyakran a kondenzátor a felelős.

A teljesítményt a kompresszorékszíj lazasága is ronthatja. Ha a szíj csúszik a tárcsán, nem hajtja megfelelően a kompresszort, ráadásul gyorsabban kopik, és ez szakadáshoz vezethet. Évente kétszer meg kell vizsgálni a szíj állapotát, feszességét és felfekvését. A szakszervizekben a szemrevételezés mellett hőmérséklet- és nyomásellenőrzéssel vizsgálják a légkondicionáló működését. Az utastérbe áramló levegő hőmérsékletét házilag is meg lehet mérni. A problémamentes rendszer 4–10 fok közötti hideg áramlatot jelent a szellőzőrostélyoknál. A klímát egyébként két–három évente szakműhelyben is ellenőriztetni kell.

Farral a Napnak

Jócskán csökkenthető az utastér hőmérséklete a jól kiválasztott parkolóhellyel. Árnyékban például 15 Celsius-fokkal marad hűvösebb a belső, mint napon. A szélvédőre tapasztott fényvisszaverő tovább javítja a helyzetet. Lehetőleg az autó fara nézzen a nap felé, ha egész nap egyhelyben marad a kocsi a lenyugvó nap érje a hátulját. Indulás előtt szellőztetéssel lehet csökkenteni az autóban a forróságot. A hűtést a legmagasabb fokozaton kell kezdeni, az ablakokat pedig érdemes néhány percre lehúzni, hogy távozzon a meleg. A hideg levegő ne érje direkt a testet és az arcot! Az ideális hőmérséklet 22–24 fok. Az ennél hűvösebb utastér már egészségtelen, onnan kilépve megfázhatnak az utasok.

<!-- Karbantartás nélkül leáll a klíma Tanácsadó – Nem mindig kell szakműhelybe vinni az autót Tartósnak ígérkezik a nyárias idő, ezért a következő hetekben szükség lesz az autók klímaberendezésére. Ha gyengül a teljesítmény, érdemes átnézni a rendszert. Árvay N. Tivadar Farral a Napnak Jócskán csökkenthető az utastér hőmérséklete a jól kiválasztott parkolóhellyel. Árnyékban például 15 Celsius-fokkal marad hűvösebb a belső, mint napon. A szélvédőre tapasztott fényvisszaverő tovább javítja a helyzetet. Lehetőleg az autó fara nézzen a nap felé, ha egész nap egyhelyben marad a kocsi a lenyugvó nap érje a hátulját. Indulás előtt szellőztetéssel lehet csökkenteni az autóban a forróságot. A hűtést a legmagasabb fokozaton kell kezdeni, az ablakokat pedig érdemes néhány percre lehúzni, hogy távozzon a meleg. A hideg levegő ne érje direkt a testet és az arcot! Az ideális hőmérséklet 22–24 fok. Az ennél hűvösebb utastér már egészségtelen, onnan kilépve megfázhatnak az utasok. Klíma A kép teljes méretéért kattintson ide! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva