Autó motor

2008.08.18. 16:37

Kötelező holttértükör a teherautókra

Várhatóan kevesebb baleset történik a jövőben az utakon, hiszen a teherautókon immár kötelező tartozék a holttér tükör.

Árvay

A tömegközlekedésben – városi is távolsági forgalomban – szolgálatot teljesítő autóbuszok többségén már ott van a hasznos kiegészítő, amely a járművek orra előtti teret teszi beláthatóvá a vezetők számára. Ezzel elkerülhető, hogy a busz elé lépő gyalogost elgázolják.

A teherautókra szerelt újabb visszapillantó viszont más feladatot lát el. A magas vezetőfülkékből elsősorban oldalra, főleg jobbra korlátozott a kilátás. Európában többszáz gázolás és koccanás történik azért, mert a teherautó vezetők nem veszik észre a mellettük haladó gyalogost, kerékpárost vagy autóst. Ilyen balesetekbe legalább négyszázan vesztik életüket évente.

Az Európai Unió holttérről szóló tavalyi irányelve idén augusztustól hazánkban is érvényes. Eszerint a 2000. január elseje után gyártott, 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra kötelező felszerelni a holtteret megszüntető új visszapillantókat, illetve ha elég, akkor kiegészítő tükörrel is orvosolható a hiányosság. A felszerelést 2009. március 31-ig kell végrehajtani, függetlenül a következő műszaki vizsga időpontjától.

Ugyanakkor a közlekedés résztvevőinek érdemes megtanulniuk, hogy a teherautók mellett haladva hol maradnak láthatatlanok a vezető számára. Gyalogosnak, kerékpárosnak és autósnak egyaránt készülnie kell rá, hogy a holttérben minél rövidebb ideig tartózkodjon.

Árvay -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva