Autó motor

2008.08.26. 05:18

Takarékos autózás: használjon motorféket!

Az üzemanyagfogyasztás csökkentésének számos módja van. Megfontolt vezetéssel litereket spórolhat az autós tankolásonként.

ÁNT

Az üzemanyagfogyasztás egyik leghatékonyabb módszere a motorfék gyakori használata. Tartós lejtmenetben, fékezéseknél mindig érdemes kihasználni a motor visszatartó erejét, mert ilyenkor a haladás ellenére sem fogyaszt az erőforrás üzemanyagot.

Motorféküzemben ugyanis a kerekek hatnak a motorra, csak az autó lendülete tartja mozgásban a dugattyúkat. Az elektronikusan szabályzott befecskendezőrendszer érzékeli ugyan a fordulatszámot, mégsem juttat benzint az égéstérbe, ha a gázpedál nincs lenyomva. Ez az úgynevezett tolóüzem, amelyet a köznyelvben motorféknek neveznek.

A fogyasztás addig marad nulla, ameddig a befecskendezők újabb jelet nem kapnak. Ez vagy egy előre beállított alacsony fordulatszámot (alapjárati fordulat), vagy gázadást jelent. Vigyázat! Előbbi esetben a motor lefullad, ha a kuplungot nem nyomja ki a sofőr.

ÁNT -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva