Autó motor

2008.08.04. 04:12

Zöldkártya nélkül nem érdemes átlépni a határt

Az autós nyaralás szervezésekor nem csak a műszaki felkészülést kell szem előtt tartani. A jármű okmányaira, a biztosításra is érdemes figyelni, hogy egy baleset esetén, vagy autófeltörés, esetleg járműlopás miatt se végződjön rosszul a vakáció.

ÁNT

A casco biztosítások egy része nemcsak a töréskárokat, hanem a járulékos költségeket is téríti. Erről indulás előtt ajánlott tájékozódni. A jármű mentése, szállítása és megőrzése mellett szerződéstől függően a hazautazás költségeit is kifizethetik a biztosítók. A kötvény mellé csatolt tájékoztatón megtalálhatók a külföldön (vagy külföldről) hívható segélyvonalak telefonszámai.

A kötelező biztosítás megléte idegen országokban is elengedhetetlen. Erre szolgál a zöldkártya (nem a környezetvédelmi igazolás!), amelyet a biztosítók a szerződéskötéskor, illetve kérésre bármikor kiállítanak. A rendszámegyezményhez csatlakozott országokban – EU-tagországok, Izland, Norvégia, Liechtenstein – a jármű rendszáma igazolja a kötelező biztosítás meglétét, bár előfordulhat, hogy kérik az igazolást. A rendszámegyezményen kívüli országokban zöldkártya híján külön biztosítást kell kötni határátlépéskor.

Baleset kárbejelentővel

Külföldön a hazaihoz hasonló módon kell eljárni, ha baleset történt. A baleseti bejelentőt – kék-sárga kárbejelentő – ugyanúgy kitöltik az érintettek. Nyelvi problémák nem lehetnek, hiszen a bejelentő Európa szerte egységes, ugyanazokat a pontokat tartalmazza. „Az EU 4 direktíva értelmében mindenki a saját nyelvén tudja rendezni a kárt, amikor hazatért – mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője. – A kárt okozó fél biztosítójának – amennyiben uniós országban található – létezik magyarországi megbízottja.”

Arról, hogy melyik biztosító végzi ezt a feladatot, a Magyar Biztosítók Szövetsége ad felvilágosítást. Horvátországgal is van kétoldalú egyezmény, így az ottani biztosítóknak van magyarországi kárrendezési partnere.

Arról, hogy melyik biztosító végzi ezt a feladatot, a Magyar Biztosítók Szövetsége ad felvilágosítást. Horvátországgal is van kétoldalú egyezmény, így az ottani biztosítóknak van magyarországi kárrendezési partnere. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva