Autó motor

2008.09.30. 05:21

Lezárult az M31-es autópálya kivitelezésére kiírt tender

Lesz autópálya Gödöllő és az M0-s nemrég átadott keleti szakasza között. A kivitelezésre kiírt pályázat első fordulója ugyan sikertelen volt – minden ajánlat többe került, mint a tenderben megjelölt összeg –, a múlt héten mégis aláírták a módosított szerződést.

ÁNT

A kétszer kétsávos autópálya kivitelezője a francia Colas és a Hídépítő Zrt. által alkotott C-H M31 Konzorcium. A szerződésben megállapított kivitelezési ár áfával együtt 26,15 milliárd forint. A 12,41 kilométeres szakasz tehát 2,1 milliárd forintos kilométerenkénti költséggel épül meg. Az M31-en huszonegy felüljárót, kilenc aluljárót, két csomópontot, egy HÉV–autópálya különszintű kereszteződést, és egy egyszerű pihenőhelyet alakítanak ki. Utóbbi később üzemanyagtöltő állomással kombinált megállóhellyé fejleszthető. A tervek alapján 110 kilométer per órás sebességhez alakítják ki az útpályát.

A rövid szakaszon a környezetvédelem is fontos szempont: öt vadátjárót építenek az erdőkkel tarkított dombokon átvezető pálya fölé, s további 6,2 hektár véderdőt ültetnek az út mellé. A 2010. májusra elkészülő szakasz tehermentesíti az átmenő teherforgalomtól az M3-as Gödöllő és Budapest, illetve az M0-s Csömör és a Megyeri híd közötti szakaszát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva