Autó motor

2008.10.24. 06:55

Az autósok ötöde válthat kötelezőt

A hazai autósoknak akár az ötöde, mintegy 800 ezer gépjármű-tulajdonos és -üzembentartó is leválthatja kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb) az idei szezonban.

Molnár Sándor

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Amikor a biztosításra élesben szükség van.
FOTÓ: FŐVÁROSI TŰZOLTÓSÁG
[/caption]Az autósok november harmadikától a hónap végéig válthatnak új biztosítóhoz, ha akarnak. Jelenleg úgy tűnik, hogy tizenöt biztosító próbálja majd magához édesgetni az autósokat. A társaságok és egyesületek a várakozások szerint minden eddiginél több pénzt, súlyos forintmilliárdokat fognak reklámra, hirdetésre fordítani. Az elmúlt évek radikális díjcsökkenésének folytatódása az idén ugyanakkor már nem várható – állítják a szakértők.

A tarifák mostanra ugyanis olyan mélységbe süllyedtek, ahonnan nem igen van tere a további csökkentésnek. Az autósok esetleg abban bízhatnak, hogy valamelyik biztosító, amely piacot akar szerezni, az átlagnál alacsonyabb tarifákkal próbál minél több autóst magához vonzani. A díjak csökkenése ellen szól a pénzügyi válság; az abból eredő kockázatnövekedést a biztosítók tarifáikban is érvényesíteni fogják.
A biztosítók nagy lehetőségként tekintenek az év közben megszűnt MÁV Általános Biztosító Egyesület volt tagjainak a megszerzésére. Az egyesület nagyjából 190 ezer tagja a megszűnést követően azonnal biztosítást volt kénytelen kötni, ám ezt csak a novemberi szezonban megszokottnál számottevően drágábban tudták megtenni. Ők most akár 15-20 ezer forintot is megspórolhatnak a váltással.

Egyöntetű várakozás a piacon, hogy az online alkuszok szerepe tovább nő. A prognózisok szerint az összes átszerződés mintegy fele zajlik majd a világhálón keresztül. Emellett szól, hogy az emberek az elmúlt években megszokták ezt az új, kényelmes lehetőséget, ráadásul a lakosság mind nagyobb hányada rendelkezik internet-hozzáféréssel. De a várakozások szerint tovább erősödik a nem az interneten keresztül szolgáltató alkuszok pozíciója is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva