Autó motor

2008.10.28. 05:35

Több száz traffipaxot telepítenek az utakra

Drasztikusan nőhet a sebességmérő berendezések száma hazánkban. A rendőrség várhatóan több száz új eszközzel ellenőrzi majd a gyorshajtókat, miután a közeljövőben ötszáz mobil és 160 fix telepítésű sebességmérőt vásárol.

F. E.

A cél egy olyan traffipaxrendszer kiépítése, amely érdemben hat a vezetők magatartására, s értelmetlenné, de legalábbis büntetés nélkül megúszhatatlanná teszi a gyorshajtást – mondta el Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Juhász Gábor emlékeztetett rá: ebben az évben szigorodott a járművezetők pontrendszere. Ennek köszönhetően már hatezernél több jogosítványt vontak be a helyszínen a rendőrök többek között az ittas vezetésre vonatkozó szabályok szigorítása miatt. Megemelkedett a helyszíni bírságok összege, és él az objektív felelősség elve is.

Az eredmény vitathatatlan, érdemben változtak meg a közlekedésbiztonsági adatok: 24 százalékkal csökkent a halálos, több mint 12 százalékkal a súlyos, 3,2 százalékkal a könnyű sérüléssel járó balesetek száma. Az ittasan okozott balesetek száma 25,7 százalékkal esett vissza. Az objektív felelősség elve miatt 161 540 fővel szemben jártak el a rendőrök, és 6 milliárd 410 millió forint bírságot szabtak ki jogerősen. Ebből 2,8 milliárdot már be is fizettek.

F. E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva