Autó motor

2008.11.11. 06:26

Haladékot kaphat az európai autóipar a környezetvédőktől?

Fellélegezhetnek az autógyárak, mivel az Európai Unió várhatóan három évvel meghosszabbítja a szigorúbb környezetvédelmi normák bevezetésének időpontját.

ÁNT

Az eredeti elképzelés szerint az új gépkocsiknak 2012-től kellett volna teljesíteniük a 130 gramm/kilométeres szén-dioxid-kibocsátási értéket. Ennek elérése azonban lehetetlen költséges fejlesztések és milliárdos beruházások nélkül. Ez komoly terhet jelentene a gyártóknak a jelenlegi helyzetben. A gazdasági válság és a csökkenő kereslet miatt ugyanis egyre több eladatlan jármű halmozódik fel a raktárakban, holott ezek a modellek még nem drágultak. A tisztább autók ára viszont tíz százalékkal több lehet, ami a kereslet további csökkenését eredményezné.

A jelenlegi helyzetben az Unió tagországai hajlandók későbbre halasztani az új szabály bevezetését. Ha az elképzelést az Európai Bizottság is támogatja, további három év haladékot kapnak a vállaltok. A mostani szigorítás egyébként nem az utolsó: 2020-ig szeretnék elérni a 95 gramm/kilométeres értéket.

ÁNT Kipufogógáz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva