Autó motor

2008.11.24. 16:26

Ne kételkedjen, cseréljen gumit!

Megéri az árát a téli gumi? Gyakran merül fel ez a kérdés a tél kezdetén, s újfent csak az a válasz: igen. A kétkedőket az elmúlt napok eseményei meggyőzhetik erről.

Árvay N. Tivadar

Tucatnyi jármű rohant egymásba néhány napja az M3-as autópályán a sűrű ködben. A karambolban szerencsére senki nem sérült meg életveszélyesen, de a kocsik többsége totálkárosra törött.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az évszaknak nem megfelelő gumikkal ötven százalékkal nőhet a fékút.
[/caption]

Noha az említett balesetet elsősorban a rossz látási viszonyok okozták – helyenként alig néhány méterre lehetett ellátni a ködben – a nedves, nyálkás útburkolaton nehéz lett volna megállni. Főleg téli abroncsok nélkül. Az évszaknak nem megfelelő gumikkal ugyanis ötven százalékkal nőhet a fékút. Egy százas tempóról lassító jármű kopott, nyári gumikkal például még 50 kilométer/órás sebességgel robog, amikor a jó minőségű és az évszaknak megfelelő abroncsokkal szerelt autó már megállt.

Közben az első hó is leesett az ország egyes területein, ezért az abroncsváltás még indokoltabb. A tapasztalatok szerint szerencsére egyre több a felelősen gondolkodó autós. Ők időben lecserélik a gumikat. A rendszeres ellenőrzésről viszont közülük is sokan megfeledkeznek, pedig a biztonságos autózáshoz ez elengedhetetlen.

A kétkedők véleménye viszont az, hogy az évszakos gumi felesleges pénzkidobás, a kocsi csak havas, jeges úton csúszik meg, de ott a téli abroncs sem segít. Mindez tévedés: a lágyabb anyagú téli gumik még hidegben is rugalmasak, jobb a tapadásuk, és a kanyarstabilitásuk. Száraz vagy nedves úton, s hóban is sokkal biztosabban lehet közlekedni velük, hiszen a felületükön kialakított apró barázdáknak köszönhetően képesek megkapaszkodni a havas felületen. Ezt a tulajdonságot leginkább emelkedőn, vagy fékezéskor tapasztalhatja az autós.

Ugyancsak gyakori érv a téli gumi ellenzőitől az abroncsok ára. A két garnitúra megvásárlása valóban sokba kerül, de a beruházás megtérül. A Goodyear vizsgálatai szerint az időben lecserélt kerekek háromszor tovább kitartanak gondos ápolás mellett, mint a folyamatosan használt nyári gumi. A legfontosabb, hogy a sós, lúgos szennyeződéstől még télen is rendszeresen meg kell tisztítani a kerekeket, mert a maró anyag öregíti a gumit. Az éppen nem használt szettet pedig szakszerűen – száraz helyen, bezsákolva, s ha felnin van akkor állítva – tárolja.

Lassan sem biztonságos

Próbálkozni lehet ugyan, de a fizika törvényeit nehéz legyőzni. Ahol a tapadás megszűnik, ott nincs mit tenni. Ráadásul ehhez nem is kell gyorsan autózni. Az egyébként megfontolt, szabályosan közlekedő vezető is bajba kerülhet egy jeges folton, vízátfolyáson, vagy egy váratlan fékezéskor, ha nem cseréli le az abroncsokat az autóján.

Mivel Magyarországon nem kötelező a téli gumik használata, érthető, hogy a vezetők azt gondolják, nincs szükség a cserére. A jogalkotók azokra gondolhattak a szabályok születésekor, akik télen keveset autóznak, és akkor is csak városban használják a járművüket. A baj azonban bárhol megtörténhet. A fékút ugyanis az autó sebességétől függetlenül nő, ha rosszak az útviszonyok.

Mivel Magyarországon nem kötelező a téli gumik használata, érthető, hogy a vezetők azt gondolják, nincs szükség a cserére. A jogalkotók azokra gondolhattak a szabályok születésekor, akik télen keveset autóznak, és akkor is csak városban használják a járművüket. A baj azonban bárhol megtörténhet. A fékút ugyanis az autó sebességétől függetlenül nő, ha rosszak az útviszonyok. Megéri az árát a téli gumi? Gyakran merül fel ez a kérdés a tél kezdetén, s újfent csak az a válasz: igen. A kétkedőket az elmúlt napok eseményei meggyőzhetik erről. Megéri az árát a téli gumi? Gyakran merül fel ez a kérdés a tél kezdetén, s újfent csak az a válasz: igen. A kétkedőket az elmúlt napok eseményei meggyőzhetik erről. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva