Autó motor

2008.11.24. 16:29

Tovább csökkent a balesetek száma

Az év elejétől megszigorított büntetőpont-rendszer és a magasabb pénzbírságok, úgy tűnik, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Árvay

Javulóban van a közlekedési morál, s az elmúlt év azonos időszakához képest csökkent a közlekedési balesetek illetve a sérültek száma is.

A legfrissebb adatok az év első tíz hónapját összegzik. November végéig eszerint 15946 személysérüléses baleset történt, ez 7,88 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly. A legtöbb ütközés idén is a fővárosban történt (3208), második a sorban Pest (1889), a harmadik pedig Hajdú-Bihar megye (993). A legbiztonságosabbak Nógrád- (261), Tolna- (340), Heves- (424) és Zala-megye (414) útjai voltak. Heves és Komárom-megye kivételével mindenhol csökkent a balesetek száma. Az említett két területen 13,37 illetve 2,07 százalékkal volt több a baleset mint egy évvel korábban.

A halálos kimenetelű sérülések tekintetében Pest megye áll a legrosszabbul (99 áldozat), és Nógrád a legjobban (6 áldozat). A teljes kép azonban itt is javulást mutat. A tavalyi 1048 után, idén 796 áldozatot követeltek az utak. Csökkent továbbá a súlyos és könnyebb sérültek száma is. Előbbi több mint 14 százalékkal, utóbbi majdnem 6 százalékkal. A helyszínen felvett adatok ugyanakkor azt bizonyítják, hogy még mindig sokan nem kötik be a biztonsági övet. Ez az elöl és hátul utazókra egyaránt jellemző volt, pedig a halálesetek és sérülések egy része elkerülhető lett volna ily módon. 

Látványosan csökkent az ittasan okozott közlekedési balesetek száma is. A tavalyi 2400 után ebben az évben csupán 1757 alkalommal derült ki a vezetőről, hogy alkoholt fogyasztott mielőtt a volán mögé ült. Ez csaknem 28 százalékos javulást jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva