Autó motor

2008.12.16. 06:49

Ködös ügyek: óvatosan vezessen!

A kemény fagyok egyelőre nem okoznak problémát az autósoknak, a pára és a köd viszont gyakran nehezíti a közlekedést. Az őszi, téli balesetek oka legtöbbször az, hogy a sofőrök nem az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezetnek. A bajok többsége megelőzhető lenne néhány egyszerű szabály betartásával.

Árvay

Ködben, nyálkás úttesten például tilos a rohanás! A közlekedési szakemberek szerint, amikor a látótávolság néhány méterre csökken, autópályán sem szabad túllépni a városi tempót. A világítás (tompított fény) használata kötelező még lakott területen belül is. A reflektor használata viszont teljesen felesleges, hiszen az apró vízcseppeken szóródó fény csak tovább rontja a látást. Nem véletlen, hogy a ködfényszórók az autók legalacsonyabb pontjára kerülnek, és leginkább lefelé, illetve az út szélei felé vetik a fényt. Ködben ugyanis a záró- vagy felezővonal, illetve az út menti, fényvisszaverő prizmával ellátott kilométeroszlopok segíthetik a tájékozódást.

A hátsó ködlámpa használatával is csínján kell bánni, mivel ennek fénye sokkal erőseb, mint a normál helyzetjelzőé. Ha nem párás a levegő, vakítja a hátulról érkezőket, és a féklámpa fényét is elnyomja. Az erős vörös fény ötvenméteres látótávolság alatt szükséges, s ilyenkor a sebességet is alaposan le kell csökkenteni.

Indulás előtt mindig takarítsa le a szélvédőt és a lámpaburákat! További veszélyt jelent ugyanis, ha nem tökéletes a kilátás, vagy a fényszórók nem képesek megvilágítani az útburkolatot az autó előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva