Autó motor

2008.12.08. 16:10

Tájékozódjon a téli gumikról, mielőtt külföldre indul

Nemcsak kockázatos, hanem tilos is nyári gumival indulni a környező országok síterepeire.

ÁNT

Ahol kötelező a hóbiztos abroncsok felszerelése, ott pénzbüntetésre számíthat a felelőtlen autós. Ráadásul a rendőrök visszafordíthatják a járművet, még mielőtt elérné a kívánt úti célt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nemcsak kockázatos, hanem tilos is nyári gumival indulni a környező országok síterepeire (képünk illusztráció).
[/caption]

Az osztrák síterepek felé sem érdemes téli abroncs nélkül elindulni. Ezt már a határ közelében is ellenőrizhetik a rendőrök. Egyes szakaszokon a hólánc is kötelező, amire táblák utalnak. Kivétel nincs, hólánc nélkül más útvonalat kell választaniuk az átutazóknak. Változás Ausztriában, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb járműveknek november 1. és április 15. között legalább a hajtott tengelyen kötelező az évszaknak megfelelő (téli illetve négy évszakos) abroncs.

Szlovákiai út előtt az időjárás jelentést kell alaposan áttanulmányozni. A szabály úgy rendelkezik, hogy összefüggő hótakaró vagy jegesedés esetén kötelező a téli gumi. Októbertől a KRESZ is változott északi szomszédunknál: lakott területen 50 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, nappal is használni kell a tompított világítást, és tilos a telefonálás vezetés közben.

Szlovéniában november közepétől március 15-ig kötelező tartozék a téli gumi. Ha öt centiméternél több hó hullott hóláncot is kérnek az autósoktól, amelynek meglétét a határokon is ellenőrizhetik. Horvátország hasonló szabályok vannak érvényben, de ott téli guminak minősül a négy évszakos abroncs is. A hólánc öt centis hóvastagság felett kötelező.

Olaszországban a síterepek felé tartó hegyi utakra vonatkoznak a szigorú előírások. Az Aosta-völgyben októbertől április közepéig kötelező az évszaknak megfelelő abroncs. Máshol az időjárástól függ, hogy téli abroncs és hólánc nélkül közlekedhetnek-e a járművek.
Svájcban viszont semmit nem bíznak a véletlenre. Aki nyári gumikkal szerencsétlenkedik a havas úton, s ezzel feltartja a forgalmat magas büntetésre számíthat. Ha balesetet is okoz, még őrizetbe is vehetik a felelőtlensége miatt.

Franciaországban a hegyvidéki útszakaszokon, illetve a télies időjárás esetén kötelező a téli gumi. A galloknál a hólánc a kötelező tartozékok közé tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva