Autó motor

2009.01.04. 11:03

A várakozások szerint teljesített az újautó-piac

Nem érte váratlanul az európai autóforgalmazókat a tavalyi visszaesés az újautó-piacon. Az előrejelzések már 2008 elején megjósolták a csökkenő eladásokat. Az év végén tetőző gazdasági világválság viszont nem szerepelt a tervekben.

ÁNT

Az összeurópai autóeladásokat megdobó év végi hajrá elmaradt, de néhány piacon sikerült teljesíteni a terveket, sőt az Audi javított egy évvel korábbi eredményein.

Országonkénti trendek

A csökkenés nem volt mindenhol drámai. A legrosszabbul Izland teljesített, ahol a 2007-es 1365 helyett tavaly novemberig 74 új autó talált gazdára. Ezzel szemben Finnországban csak novemberben 77,5 százalékkal növekedtek az eladások az egy évvel korábbihoz képest. A feldolgozott adatok szerint növekedéssel zárta az évet Belgium, Csehország, Franciaország, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Svájc. Hazánk 9,4 százalékos visszaesést könyvelhetett el, de idén talán nem szűkül tovább a piac.

A JATO Dynamics autóipari elemzőcég adatai szerint novemberig hétszázalékos hátrányt halmoztak fel a kereskedések 2007-hez képest. Ez a szám elmarad a tíz százalék fölötti hiánnyal kalkuláló, legborúlátóbb előrejelzésektől. A decemberi eladások nélkül 2008-ban 13 556 052 személygépkocsit értékesítettek Európában. Ez a szám nagyjából egymilliós csökkenést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A márkák versenyét a Volkswagen nyerte. A német gyártó sorrendben a Fordot, a Renault-t, az Opelt és a FIAT-ot előzi meg. Az Audi a negatív piaci körülmények ellenére mindössze 1,1 százalékos visszaeséssel zárta az év végét 2007 novemberéhez viszonyítva, ráadásul az esztendő 11 hónapjában csaknem 1500 járművel (0,2 százalékkal) növelte eladásait. Hasonló sikert könyvelhetett el a Renault-érdekeltségbe tartozó romániai Dacia, amely az új Sandero bevezetésének köszönhetően éves szinten negyven százalék fölötti növekedéssel büszkélkedhet. Nem panaszkodhatnak a Nissannál (+9,9 %), a Mazdánál (+2,4 %), a Subarunál (+10,5 %) és a Jaguarnál (+13,3 %) sem 2008 eredményei miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva