Autó motor

2009.01.20. 05:45

Eltűnhetnek a feleslegesen kihelyezett KRESZ-táblák

Felül kell vizsgálni a közlekedési táblák kihelyezésének rendjét, illetve a már meglévő táblák indokoltságát is – jelentette ki Kondorosi Ferenc kormánybiztos, és László Sándor, a Magyar Közút Kht. vezérigazgatója.

Árvay N. T.

Indoklásuk szerint a rosszul felállított, indokolatlanul kint felejtett, vagy félrevezető jelzések rontják a közlekedésbiztonságot. A két szakember álláspontja szerint arra is lehetőséget kell biztosítani, hogy az autósok és fuvarozók maguk is elmondhassák véleményüket egy-egy vitatott táblával kapcsolatban. A közös fórum segítségével egyszerűbben, és gyorsabban lehet a tévesen felállított közlekedési jelzéseket átalakítani, illetve szükség esetén eltávolítani. A sofőrök észrevételeit ezután fogadják a www.kozut.hu internetes oldalon, az [email protected] címen, illetve a 06-40-188-866-os, helyi tarifával hívható, általános úthiba-bejelentő vonalon.

A Magyar Közút hatáskörébe tartozó útszakaszokról érkező bejelentéseket azonnal megvizsgálják, a többit pedig a lehető leggyorsabban továbbítja az illetékes hatósághoz, az autópálya-kezelőhöz, a MÁV-hoz vagy az érintett önkormányzatokhoz. A táblák kihelyezésének gyakorlata természetesen továbbra is szakmai feladat, ezért a döntés is szakmai kézben marad.

Eredményes a harc

Tavaly előbb a Magyar Autóklub, majd a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság indított harcot a kamu táblák ellen. Az Autóklub egyenesen azt szerette volna elérni, hogy megbírságolják a kint felejtett, vagy rosszul elhelyezett táblák felelőseit, hiszen ezek miatt adott esetben az autósokat büntethetik meg a rendőrök. A leggyakrabban előforduló hanyagság, amikor az útépítések befejezése után is kint maradnak a sebességkorlátozó táblák. Az ígéretek szerint a rendőrség minden esetet megvizsgál, intézkedik, és az eredményekről tájékoztatja a polgárokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva