Autó motor

2009.01.20. 07:18

Gumitálca a csomagtérben

A tél nemcsak a csúszós utak, illetve a rossz látási viszonyok miatt okoz sok fejtörést az autósoknak. Az esős, latyakos napokon a jármű takarítása több gondot okoz.

Árvay N. Tivadar

Hóban, esőben szinte lehetetlen úgy beszállni az autóba, hogy a ruháról és a cipőről ne kerüljön víz, vagy sár a kárpitokra. Hasonló gondot okoz a csomagtartó pakolása: az elázott szatyrok, a nedves esernyő, vagy a kirándulások után levetett göncök nyirkossá teszik a padlókárpitot. Az utastér és a csomagtartó szőnyegei alá beszivárgó víz, és a sós lé kikezdi a fémet, tönkreteszi az elektromos csatlakozókat. Ha nem pucolják ki időben a kasznit, akár az alváz is kilukadhat. A hidegben mégis kevesen szánják rá magukat a takarításra, ezért jobb előre felkészülni a problémára.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Az utasteret és a csomagtartót meg lehet óvni a tél támadásaitól - FOTÓ: AUTÓ-MOTOR
[/caption]

Az utasteret és a csomagtartót meg lehet óvni a tél támadásaitól. Előbbit gumiszőnyegekkel, és a kárpit alá helyezett, rendszeresen cserélt újságpapírral ajánlott szárazon tartani. A ruháról és a cipőkről beszállás előtt verje le a vizet, és a havat. A cipők takarításához legyen seprű, vagy kefe az ülések alá rejtve. Ha a szőnyeg mégis átázik, a meleg levegőt irányítsa a lábtérbe.

A csomagtér sincs biztonságban: a berakodás előtt a földre tett cekkerek sárosak, a szánkóra fagyott hó olvasni kezd a melegben. A lecsorgó víztől foltos lesz a kárpit, s később kellemetlen szagot kezd árasztani. A rakteret ezért könnyen takarítható, kivehető betéttel kell bélelni. Ez lehet egy második szőnyeg, amely bármikor kivehető, mosható, megszárítható. Még jobb a gumiszőnyeg, amely sosem ázik át, ezért az eredeti kárpitot is védi. A felülete nedves ruhával áttörölhető, vagyis a takarítása egyszerű. Ha mégis nagyon elkoszolódik, az autóból kiemelve akár gőzborotvával is meg lehet tisztítani.

A speciális hótálcák autótípusokhoz készülnek, ezért kötött a méretük
Akik gyakran indulnak síelni, szánkózni illetve túrázni jól teszik, ha hótálcával bélelik ki a csomagteret. A kemény, és strapabíró anyagból formált betét lényege a magas (5–10 centiméteres) perem, amely megakadályozza, hogy a csomagtérben összegyűlő víz befolyjon a kárpit alá. Ezért ezeket a tálcákat csak az adott típusokban lehet használni, hiszen ha nem férnek el, és a peremüket levágják, már a funkciójukat sem látják el. Hótálcát a legtöbb gyártó kínál a modelljeihez, illetve utángyártott darabokat is lehet vásárolni, 10–15 ezer forinttól. A gyári betét ára ennek a többszöröse lehet. A beruházás mégis megéri, hiszen a csomagtartó kényes kárpitját örökös védelmet kap. (Összehasonlításként: egy komplett kárpittisztítás ára csaknem húszezer forint.) További előny, hogy a gumira helyezett tárgyak nem csúszkálnak faltól falig a raktérben, ezért a rögzítésük is egyszerűbb.


Gumiszőnyegek

Az utastérben, a pedálok alatt univerzális gumiszőnyegekkel lehet óvni a kárpitot. A néhány ezer forintos készleteket méretre lehet szabni. A beillesztéskor vigyázni kell, hogy a vastag gumibetét ne akadályozza a pedálok mozgását, mert ez balesetveszélyes lehet.


Papírbélés

Nagyapáink Skodáiban, Wartburgjaiban és Ladáiban tökéletesen bevált, akkor miért ne lenne jó a mai autókban is a papírbélés? A szőnyegek alá fektetett újságlapok felszívják a nedvességet, sőt szigetelnek is. A rendszeres cseréjükről viszont nem szabad megfeledkezni!


Szabászat

Az univerzális gumiszőnyegek széle vékonyabb anyagból készül. Ezeken a részeken időnként típusokhoz tervezett „szabásminta” is található. Ha ilyen nincs, a gyári szövetszőnyeg lehet a minta. A gumiból a kívánt forma egy erős ollóval könnyedén kivágható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva