Autó motor

2009.01.27. 06:05

Javult a baleseti helyzetkép az Európai Unió fővárosaiban

Az írországi Dublin és a portugáliai Lisszabon lakói érezhetik a legjobban magukat a bőrükben – legalábbis az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) felmérése szerint.

Árvay N. T.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a csaknem negyvenmillió embernek otthont adó uniós fővárosokban mennyit javult a baleseti helyzetkép az elmúlt években. Az örvendetes végeredmény szerint az egy évtizeddel ezelőttihez képest rengeteget javult a helyzet: 1997-től 2007-ig százezer lakosra vetítve Dublinban és Lisszabonban csökkent a legnagyobb mértékben a közúti balesetben elhunyt személyek száma. Előbbiben 12, utóbbiban 10 százalékos volt a javulás.

Az Európai Unió összes fővárosát nézve szintén kedvezően alakult az elmúlt évtized: 4,1 százalékkal kevesebb halottat követeltek az utak. Az átlag felett teljesített Szófia, Pozsony, Madrid, Bukarest, Varsó, Párizs, Koppenhága és Tallin is. Budapest valamivel rosszabb, de még mindig pozitív eredményt produkált: a magyar főváros 3 százalékot javított az elmúlt tíz évben. Érdekes ugyanakkor, hogy a nyugalmukról híres finneknél romlott a helyzet. Helsinkiben 1 százalékkal többen vesztették életüket az utakon, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Védtelen gyalogosok

A nagyvárosi közlekedésnek megvannak a maga sajátosságai. Miközben az autósok jóval nagyobb biztonságban vannak, mint más utakon, a forgalom többi résztvevőjére – gyalogosok, kerékpárosok – több veszély leselkedik. Az áldozatok nagy része is a védtelenek közül kerül ki. Halálos gyalogos- és kerékpáros-gázolás például minden második nagyvárosban is gyakran történik, ezért a jövőben az EU illetékes szervezetei elsősorban az ő védelmükre összpontosítanak. Emellett a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyalogosok, biciklisek megóvása a járművezetők egyéni felelőssége is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva