Autó motor

2009.01.20. 06:34

Ne vacogjon, ellenőrizze az autója fűtőrendszerét!

A gyengén muzsikáló autófűtés több probléma forrása: a kocsiban ülők vacognak, a sofőrnek nagykabátban, sapkában, kesztyűben kell vezetnie, és az ablakokról sem lesz könnyű eltüntetni a párát.

Árvay

Igaz, nem kell ingujjban üldögélni a volán mögött, hiszen aki kimelegedve száll ki az autóból, könnyen megfázhat. A legjobb, amikor pulóverben is elviselhető hőmérsékletűre melegszik az utastér. Ha a motor indítása után 5–10 perccel nincs érzékelhető változás, akkor a fűtésrendszer hibájára kell gyanakodni. A légáram gyengeségét okozhatja a ventilátor hibája, de ha a befúvómotor hangja változatlan, valószínűbb, hogy a légcsatornák dugulása, vagy a fűtőradiátor szennyezettsége okozza a hibát.

A hozzáférhető részeket könnyű kitakarítani, de a radiátort gyakran burkolat fedi, vagy beépítik a műszerfal alá, ezért a javítást bízza szakemberre. Ellenőrizze a motor fagyálló szintjét is. Ha kevés hűtővíz van a rendszerben, elképzelhető, hogy nem jut el a fűtőradiátorig, s ezért marad hideg az utastér. A hűtőrendszerébe épített termosztát szintén felelhet a fagyos levegőért. Az ellenőrzést bízza szakemberre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva