Autó motor

2009.02.02. 06:12

Harmincezer kátyút kell az autósoknak kerülgetniük

Óvatosabb vezetésre kéri az autósokat a Magyar Közút Kht. – derül ki a társaság közleményéből.

Árvay

Az elmúlt hetek fagyos időjárása és a napokig tartó ónos eső miatt ugyanis rohamosan romlott a hazai közutak állapota. A Közút Kht. közleménye szerint jelenleg csaknem harmincezer kátyút kell kerülgetniük az autósoknak szerte az országban, és naponta százszámra keletkeznek az újabb úthibák. A nappali melegedés és az éjszakai fagyok jelenleg is nagyon igénybe veszik az útburkolatokat, s ahol már kialakultak kisebb repedések illetve lukak, ott gyorsan tönkremegy az aszfaltréteg.

A társaság gépei és munkatársai folyamatosan dolgoznak a hibák kijavításán, de a kátyúmérleg ennek ellenére negatív marad, még most is több hiba keletkezik, mint amennyit rendbe tudnak hozni a Kht. dolgozói. Az ország 30 ezer kilométeres közúthálózatán tavaly novemberben legalább húszezer javításra váró kátyú volt. Azóta 15 ezer tonna meleg és hideg aszfalt felhasználásával összesen ötvenezer helyen javították ki az útburkolatot. A kátyúk szaporodásának ütemét jól jelzi, hogy még így is harmincezerre tehető a javításra váró úthibák száma. A különösen veszélyessé vált útszakaszokon egyébként sebességkorlátozást rendelnek el a Magyar Közút Kht. szakemberei.

A kátyúk miatti sérüléseket a társaság megyei igazgatóságain jelenthetik az autósok. A káreseteket kivizsgálják, és indokolt esetben a társaság biztosítási partnere átveszi az ügy rendezését.

Árvay Kátyu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva