Autó motor

2009.02.25. 10:48

Hét százalékkal kevesebb közúti baleset történt tavaly

Hét százalékkal volt kevesebb tavaly az előző évhez viszonyítva a közúti balesetek száma Magyarországon, míg a halálos balesetek száma jelentősen, 19 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Az elhunyt gépjárművezetőknek csaknem háromnegyede nem használta biztonsági övét.

mti

A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 10 százalékkal lett alacsonyabb. A balesetet elszenvedők száma meghaladta a 26 ezret, közülük 996 személy vesztette életét, 236-tal kevesebb, mint egy  évvel korábban. Az ittasan okozott balesetek száma is szignifikánsan, 18 százalékkal csökkent - áll az MTI-hez eljuttatott  összegzésben. A súlyosan megsérültek száma meghaladta a 7 ezret, a  könnyen megsérülteké pedig a 18 ezret. A meghalt személyek 48 százaléka vétlen áldozat volt, 25 százaléka gyalogos. A meghalt személygépkocsi-vezetők 74 százaléka, az áldozatul esett elöl ülő utasok 62 százaléka nem használta a  biztonsági övet.

A 2008. évben több mint 19 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 69 százaléka lakott területen belül. Az egy évvel korábbihoz képest a lakott területen kívül történt  balesetek száma csökkent nagyobb mértékben, 11 százalékkal, míg  kevésbé, 5 százalékkal a lakott területen belül okozott baleseteké. Tavaly kizárólag a vasúti jármű és közúti jármű ütközése  balesettípus mutatott növekedést, a 17 eset 27 százalékos növekedést jelent. A balesetek 63 százalékát okozták személygépkocsik, 9-9 százalékát kerékpárosok és teherszállító járművek, 7 százalékát  pedig gyalogosok.

A balesetek 91 százaléka járművezetők hibájából történt, leggyakrabban nem megfelelően választották meg a sebességet és nem  adták meg az elsőbbséget. A 2007. év adataihoz viszonyítva a gyalogosok okozta balesetek csökkentek a legnagyobb mértékben 11  százalékkal, és a kerékpárosok okozta balesetek a legkevésbé, 1 százalékkal. Az autópályákon közlekedők 15 százalékkal kevesebb balesetet okoztak, mint egy évvel korábban. A balesetek száma azonban autópályánként eltérően alakult: míg az M1-esen 31 százalékkal  csökkent, addig az M30-ason háromszor annyi, az M7-esen pedig 14  százalékkal több történt, mint 2007-ben. A megsérült személyek 38 százaléka külföldi állampolgár volt.

A balesetek 12 százalékának hátterében alkohol állt: az ittasan okozott balesetek aránya 2005-ben volt utoljára ilyen kedvező,  2006-ban 13, 2007-ben 14 százalék volt. A járművezetőket tekintve,  kizárólag a motorkerékpárosok által ittasan okozott balesetek száma  nőtt az előző év azonos időszakához képest, 3 százalékkal. A személygépkocsi-vezetők által ittasan okozott balesetek száma az összes ittasan okozott baleseti számot meghaladó mértékben, 24  százalékkal csökkent. Ebben - a közlekedésbiztonsági szakemberek véleménye szerint - a január 20-tól érvényben lévő új igazságügyi miniszteri rendelet ("zéró tolerancia") is szerepet játszott. Az ittasan okozott balesetek aránya a segédmotoroskerékpár-vezetők  által okozott baleseteken belül a legmagasabb, 29 százalékos.

Régiós bontásban a legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön és a  Nyugat-Dunántúlon volt kevesebb baleset, 10-10 százalékkal. Az adott  területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma az  észak-alföldi régióban, ezen belül Hajdú-Bihar megyében volt a  legmagasabb: 65,9, míg Dél-Alföldön a legalacsonyabb: 44, szemben az  országos 50-es átlaggal. Az ittasan okozott balesetek száma minden  régióban csökkent, és a régiókon belül is csupán Baranya megyében  nőtt, 6 százalékkal. A csökkenés a nyugat-dunántúli régióban volt a  legjelentősebb, 30 százalékos.

Hét százalékkal volt kevesebb tavaly az előző évhez viszonyítva a közúti balesetek száma Magyarországon, míg a halálos balesetek száma jelentősen, 19 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Az elhunyt gépjárművezetőknek csaknem háromnegyede nem használta biztonsági övét. mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva