Család - Nevelés

2008.06.28. 04:54

A családoknak támasz kell

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az újdonsült család egységét egy külső segítőnek kell megerősítenie.

Wlcsek Anna

„A kisgyermekes család olyan, mint egy fiatal fa. Előtte az élet, a növekedés lehetősége. De sokszor segítségre van szüksége. Néha nem is kell több segítség, mint egy egyszerű karó. A karó: aki már egy tapasztaltabb fa darabja, ezért elég erős. A karó: aki megtartja a hajladozó kis fát, ha fúj a szél. A karó célja, hogy a kis fa növekedjen, ne ő. Különben elvenné az életteret, és a fiatal fa csak gyöngülne. És a kis fa megerősödik, és nem lesz többé szüksége karóra. Egyre több gyümölcsöt érlel. A karó pedig átkerülhet egy újabb fiatal fa mellé.” A fenti idézet az Otthon Segítünk Alapítvány hitvallását mutatja be. Az alapítvány kisgyermekes családoknak nyújt baráti támaszt és gyakorlati segítséget ingyenesen, felkészített önkéntesek közreműködésével, a családok megerősítése érdekében. 1973-ban Margaret Harrison angol szociális munkás felismerte, hogy egy szülő segíteni tud más kisgyermekes szülőknek saját élettapasztalatai átadásával. Megalakult az első otthon segítő szolgálat, amelynek magyar szervezete 2001-ben itthon is megkezdte működését.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A szolgálatnál felértékelődik a gyermekgondozási tapasztalat
[/caption]

„Önkénteseink olyan családoknál vállalnak segítséget, ahol legalább egy iskolás kor alatti gyermek van – mondja Lehőcz Mónika, az alapítvány igazgatója. Célunk a szülők szerepének megerősítése, az otthoni mindennapok megkönnyítése. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mi nem a házasságot segítünk rendben tartani. Mindazonáltal igyekszünk segíteni, hogy a gyerekekkel járó sok-sok öröm megjelenjen, és így a családi élet örömtelibb legyen. Önkénteseink akkor adományoznak időt és figyelmet a családnak, ha összecsaptak az újdonsült szülők feje felett a hullámok. Ikrek születése esetén, vagy ahol egy  vagy több kisgyermek mellé érkezik az újabb kisbaba gyakran elkél a segítő kéz a kismamáknak. Két fejlesztésre szoruló kisgyermekkel például nem tud az anyuka egyedül uszodába járni. De az is gyakori probléma, amikor két még babakocsis gyerkőccel kell a kismamának a lift nélküli házban közlekednie. Ilyen esetekben már az is nagy könnyebség a mamának, ha hetente egyszer jön segítő hozzájuk.”

Az önkéntesek a fizikai segítség mellett lelki támogatást is nyújtanak az otthon lévő szülőnek. Sok anyuka elbizonytalanodik a szülés után, vagy csak egyszerűen magányosnak érzi magát. Ilyenkor megváltó színfoltja lehet a hétnek az a nap, amikor jön valaki, aki beszélget a kismamával, átveszi a gyermekkel foglalkozás terheinek egy részét néhány órára. „A mai nagyvárosokban nincsenek már hagyományos nagycsaládok, amik támaszt nyújtanának a kismamáknak az első időkben – folytatja Lehőcz Mónika. Már vagy nincs nagy családja az embereknek, vagy messze laknak egymástól, elszigetelten élnek. Amit mi nyújtunk, ezt a családi biztonságot helyettesíti – természetesen nem egészben, csak részben.” A szolgálat önkéntes és ingyenes alapon működik. Az alapítvány az országban évente 300-400 családdal van rendszeres kapcsolatban. Az elmúlt hét évben 600 család és 1300 gyermek.

Otthon Segítünk Alapítvány

Az Otthon Segítünk Alapítvány helyi szolgálatai megtalálhatók Ajkán, Békéscsabán, Budapesten (a 2., a 3., a 10., a 11., a 14., a 16., és a 22. kerületben), Dunaújvárosban, Esztergomban, Gödön, Gyöngyösön, Mezőtúron, Pécsett, a Pilisi-Kistérségben, Székesfehérváron, Tatán, Tatabányán, Tiszavasváriban, Veszprémben és Zalaegerszegen. A helyi szolgálatok iránt érdeklődni lehet a védőnőknél, a 06-1-209-3430-as telefonszámon, illetve a www.otthonsegitunk.hu internetes oldalon. Az önkéntesek általában heti egy alkalommal, néhány órát tartózkodnak egy családnál. A megfelelő önkéntest mindig a helyi szolgálatot összefogó szervező választja ki az élethelyzetek megismerése után. Ez biztosítja, hogy mindenkinek a számára legmegfelelőbb kapcsolat alakulhasson ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva