Család - Nevelés

2008.06.21. 06:08

Egy délután a kis vendégekkel

Születés- vagy névnapok alkalmával, vagy csak úgy hétvégén, netán a nyári szünet miatt két-három évestől egészen a dacos tinikorszakig sok gyerek igényli, hogy otthon zsúrt rendezhessen. Jobban mondva, hogy rendezzenek neki. A szülők pedig néha tanácstalanul állnak a feladat előtt: mivel kössék le ennyi lurkó figyelmét? A válasz korosztályonként eltérő.

W. A.

A két-három évesek találkozásain még a szülők is ott vannak. Különösebb programokra ilyenkor nincs szükség, hisz a picik élvezik egymás és a mamák társaságát. Négy-ötéves korban már nőnek az elvárások is. Az óvodában tanult mondókák éneklése mellett a labdás, a bábos játékok hosszú időre lekötik a kis vendégek figyelmét. Egységes keretet ad a délutánnak, ha egy történetbe ágyazzák a játékokat és együtt utaznak az Óperenciás tengeren túlra, vagy keresnek kincseket a sárkányok földjén. A képzeletben megépített várak, kórházak ragyogóan lefoglalják a kicsik fantáziáját. Ebben a korban a paraván felett előadott bábjátékos előadások és a kézműves foglalkozások egyaránt sikeresek.

Hat és tízéves kor között a kitalált történetek még szintén közkedveltek, de már szuperhősös, hercegnős változatban. Amikor leül a hangulat, a tévé helyett inkább társas és kártyajátékokat adjon a tanácstalan lurkóknak.

Ne az édességekről szóljon a nap

Születésnapok alkalmával már négy-ötéves kortól igénylik a gyerekek a színes, csillogó, megkülönböztethető asztali kellékeket. Az apró falatkák, gyümölcsnyársak, miniszendvicsek és az édes vagy sós muffinok közül mindenki megtalálja a kedvére valót. A két-három éveseknek a zsúrokon még hasonló ételeket kínáljon a vendéglátó, mint amiket tízóraira vagy uzsonnára szoktak kapni. A nagyobbak már a kertben vagy a konyhában is boldogan alkotnak maguknak saját finomságokat a kikészített hozzávalókból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva