Család - Nevelés

2008.07.18. 17:58

Beszélő kütyük nagyszülőknek

Az idősebb generációnak tervezett elektronikai eszközök megkönnyítik a mindennapokat, s nem éreztetik azt a használójukkal, hogy ők nem értenek a modern technikához.

Pogrányi Annamária

A korral jár, hogy romlik az ember látása, nem olyan fürge a mozgása, s bizonytalan az egyensúlyérzéke. Az idő múlásával a memória sem a régi már, megjelenik a feledékenység, a szórakozottság. Szerencsére a multiknál a mérnökök felfigyeltek erre a problémára, s számtalan eszközt terveznek, amely megkönnyíti az ezüstgeneráció életét.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Az idősebb generációnak tervezett elektronikai eszközök megkönnyítik a mindennapokat, s nem éreztetik azt a használójukkal, hogy ők nem értenek a modern technikához.
[/caption]

Az egyik legjellemzőbb eszköz, a mobiltelefon. Ma szinte mindenkinek van ilyen készüléke A fiatalok gyorsan megszerették a vezetéknélküliség előnyeit, és könnyen megszokták az újdonságokat. Az idősebbek viszont sokat panaszkodnak a bonyolult menürendszerre, az apró nyomógombokra, és a kisméretű kijelzőkre. Ezért dobott piacra több cég olyan mobilt, amelyet kimondottan nyugdíjasoknak, vagy az egyszerűséget kedvelőknek terveztek. A hagyományosnál nagyobb gombokkal és kijelzővel ellátott készülékek a telefonáláson kívül üzenet írásra és ébresztésre alkalmasak. Hasonló paraméterek jellemzik a vonalas telefonokat is. Ezeknek sokszor képernyőjük sincs, s az is elvárás az ilyen készülékekkel szemben, hogy a zsinór nélküli telefonkagyló hordozható legyen, s az sem árt, ha több is van belőlük.

Bajban persze nem mindig segít a telefon. Egyszerűbb megoldást kínálnak azok a cégek, amelyek segélyhívó rendszereket üzemeltetnek. Karra szerelhető, nyakba akasztható, vagy asztali egységként működő kis rádióadót kínálnak az ügyfeleiknek, emelynek segítségével kapcsolatba léphetnek a központi ügyelettel. A bajba jutott segítséget kérhet, ha fájdalmai vannak, vagy elesett. A központ értesíti a segítségnyújtókat, akik rövid időn belül a helyszínre érnek. Sok apró balesetnél, végtagtörésekeknél nyújt gyors ellátást a rendszer.

A technika persze az élet vidámabb területein is segít. A sütést-főzést kedvelő nagyszülők hasznára válhat például a beszélő konyhai mérleg. Nem gond, ha a használója nem látja az apró számokat, a szerkezet megmondja a mért súlyt. Ugyanezen az elven fürdőszobai mérlegek is működnek. A beszélő készülékek sorát olyan vércukorszint- és vérnyomásmérők is gazadagítják, amelyek hangosan közlik az eredményt. A szerkezetek saját memóriával is rendelkeznek, így az előző mérések adatait is tárolják.

A gyógyszerszedés nyűgén szintén könnyít az elektronika. Ha fontos a bevétel időpontja, segít a csipogó gyógyszeradagoló, amelyet előre lehet programozni a megfelelő időközökre.

A konyhai eszközökre visszatérve a jégszekrény akkor marad hűvös, ha az ajtó nem marad nyitva. Több cég kínál olyan terméket, amely jelez, ha nincs rendesen becsukva az ajtó. Hasonlóan praktikus lehet a konyhában a beszélő címke. A „gombféleség” tíz másodpercnyi szöveget képes rögzíteni. Fűszertartókra, befőttes üvegek fedelére helyezve később megmondja, mit rejt a tároló.

Az idősek is fontosnak tartják, hogy haladjanak a korral. „Már nem tudnám elképzelni, hogy tárcsás készülékkel telefonáljak – mondja Szócs Erzsébet nyugdíjas. – A telefonválasztásnál a legfontosabbnak a használhatóságot, a gombok és a kijelző méretét tartottam fontosnak. A beszélő mérőket is szívesen kipróbálnám, ha nem lenne olyan borsos az áruk. De a nyugdíjamból nem futja rá.” A nagymama érdeklődő típus, egy évvel ezelőtt megtanulta használni a számítogépet. „Már internetezni is tudok. Igaz, hogy kicsit lassabban ment a tanulás, de szeretem az újdonságokat.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva