Család - Nevelés

2008.07.12. 06:16

Csodacseppek a nyugodt éjszakákért

A természet aromáit a várandósság alatt, de akár kisgyermekeknél is érdemes a nyugodt hétköznapok szolgálatába állítani.

Wlcsek A.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A baba szobájában a párologtatáshoz használt szokásos mennyiségnek csak a felét csepegtessék minden illóolajból a vízbe!
[/caption]Két aromát a vajúdás alatt is érdemes kipróbálniuk a kismamáknak. Ezek a jázmin és az ilang-ilang. Előbbi ellazítja az izmokat, utóbbi pedig segíti a méhlepény kilölődését. E természetes koncentrátumok a gyermekágyas időszaktól az első évekig könnyíthetik a család hétköznapjait is. Fontos azonban tudni, hogy az olyan erőteljes illatú olajak használata, mint például a tömjén, a terhesség harmadik trimeszterében, illetve kisgyermekeknél nem ajánlottak. Ezek hatása inkább kellemetlen tüneteket, például fejfájást, émelygés, hányingert válthat ki. A baba szobájában a párologtatáshoz használt szokásos mennyiségnek csak a felét csepegtessék minden illóolajból a vízbe.

A levendula segít az elalvásban, a teafa vagy az eukaliptusz fertőtleníti a levegőt, a kamilla szintén nyugtató hatású. A kismamák ülőfürdőben kipróbálhatják a ciprus, a kakukkfű vagy a muskotályzsálya olaját is, hogy a krónikus fáradtságuk megszűnjön. A bergamott fertőtlenít és segíti a sebgyógyulást. Köhögéscsillapításra az eukaliptusz mellett az ánizs is alkalmas, de csekély mennyiségben. A narancsvirág vagy a rózsa kedélyjavításra is használhatók, akár a pici szobájában is. Arra figyeljen, hogy ne keveredjenek az illatok a szobában, és ne használjon az eltérő napszakokban eltérő aromákat.

Most virágzik a levendula

A gyerek– és a hálószobák nyugtató illatosítója lehet a textilzsebkendőbe csavart vagy figurás zsákocskáka tett, aprított levendulavirág is. Szellős helyre téve gyorsan kiszárad és nem penészedik be. Később, ha aromáját elvesztette, csepegtethet rá friss levendula illóolajat, s a csomag ismét hetekig illatozni fog. Arra figyeljen, hogy ne rakja másfél – két méternél közelebb a gyermekágyhoz, és illata a szobába belépve csak nagyon diszkréten legyen érezhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva