Család - Nevelés

2008.07.18. 18:02

Pénz helyett tudás, társaság a fizetség

A fiataloknak szakmai tapasztalatot, az idősebbeknek hobbit adhat

Wlcsek

Az önkéntes munkát végzőket sokan unatkozó embereknek tartják, akik nem tudnak jobb dolgot tenni a fölösleges szabadidejükkel, mint ingyenmunkát keresnek. Pedig az önkéntesség számos kutatás és nemzetközi tapasztalatok szerint is széles korosztályokat érint, és ugyanúgy hasznos a segítő és a segített számára is.

A gyermekek nevelésében fontos cél, hogy felnőve a közösségek aktív tagjaivá váljanak és megfelelő empatikus képességekkel rendelkezzenek. A tinédzserkor és a diplomaszerzés időszaka a tapasztalatszerzés tekintetében is meghatározó a fiatal felnőtteknek. Felmérések bizonyítják, hogy az ebben a korban aktívabb, önkéntes vagy gyakornoki munkát vállaló fiatalok könnyebben és hamarabb tudnak elhelyezkedni az iskolák befejezése után. De az önkéntesség segíthet a kisgyermekkel hosszabb ideig otthon maradó nők munkaerőpiaci visszakerülésében, illetve a nyugdíjas korosztály magányának, passzivitásának leküzdésében is.

„Bár Nyugat-Európában az önkéntes tevékenység nagyobb elismerésben részesül, azért hazánkban is évek óta nő az önkéntességben résztvevők száma” – tudtuk meg Farkas Emesétől, az Önkéntes Központ Alapítvány munkatársától. Az alapítvány az önkénteseket igénylő és a segítséget felajánlók egymásra találását segíti és koordinálja hazánkban és külföldi programokban egyaránt.

Várják minden olyan szervezet és magányszemély jelentkezését, akik az állatvédelemtől a gyermekfelügyeleten keresztül a tolmácsolásig, a művészeti tevékenységig, az oktatásig, a fizikai munkáig, a tanácsadásig, a különböző szervezési feladatokig bármiben segítséget tud nyújtani, illetve arra lenne szüksége. A www.onkentes.hu internetes oldalon tevékenységi kategóriánként, illetve helyszínenként megtalálhatók a legfrissebb kiírások. Magyarországon nyolc vidéki nagyvárosban olyan önkéntes központok is működnek, amelyek személyesen is várják az érdeklődők jelentkezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva