Család - Nevelés

2008.08.08. 17:23

A testvérek utálni is szeretik egymást

Amikor a második gyerek érkezik a családba, a szülőket leginkább az foglalkoztatja, gyermekük hogyan fogadja majd testvérét? Ez fontos kérdés, mert a testvérek közötti kapcsolat alakulását komolyan befolyásolják az együtt töltött első hónapok.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="123"] Amikor a második gyerek érkezik a családba, a szülőket leginkább az foglalkoztatja, gyermekük hogyan fogadja majd testvérét?
[/caption]Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szerint már a csecsemők is nagyon érdeklődnek a gyerekek iránt. A hat hónapos babák és idősebb testvéreik között már gyakran figyelhető meg kommunikáció, és egyéves korára pedig a kicsi körülbelül ugyanannyi időt tölt el bátyjával vagy nővérével, mint édesanyjával.

A testvérek egymás iránti érdeklődését az is jelzi, hogy már nagyon korán utánozzák egymást. Az utánzás mellett a szélsőséges – és gyakran ellentétes – érzelmek a legjellemzőbbek. Néha versengenek és gyűlölködnek, máskor együttműködnek és látványosan szeretik egymást. Az egyik pillanatban összevesznek a játékokon, a másikban pedig osztozkodnak.

Amennyiben a szülő alkalomról alkalomra úgy inti le kisebb testvére miatt bosszankodó idősebb gyermekét, hogy „hagyd rá, ő a kisebb”, könnyen elérheti, hogy a testvérek tartósan megutálják egymást. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az életkornak megfelelőek legyenek az elvárások a gyerekek viselkedésével kapcsolatban, ugyanakkor igazságosan kedvezzenek a szülők a gyerekek között kialakult vitákban.

Boldog a testvérvárás

Könnyebb lesz az új családtag befogadása, ha már a babavárás időszakában sokat beszélgetnek a gyermekkel a kistestvér érkezéséről. A témáról szóló mesekönyvek is segítik a felkészülést. A szülők készíthetnek a gyermeküknek ajándékot, amelyről azt mondják, hogy a testvérkéjétől kapja. Előre el kell mondani, hogy egy kisbaba sok figyelmet és időt igényel majd. A megszületése után amibe lehet, érdemes bevonni a nagyobb gyermeket is. Biztosítani kell őt a szülők szeretetéről, öleljék meg minél többször. Csináljanak minél több közös programot a kistestvérével, de időnként csak neki is szervezzenek külön programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva