Család - Nevelés

2008.08.30. 07:39

Álom és ébrenlét határán

Az esti mese bizonyítottan fejleszti a gyermekek szókincsét, elmélyíti a kapcsolatot szülő és gyermeke között. A mese segít a kicsiknek lezárni a napot, ráhangolódni az elalvásra, feldolgozni az aznap történteket.

W. A.

[caption id="" align="alignright" width="220"] Lehetőség szerint a szülők felváltva meséljenek esténként a csemetének.
[/caption]A rendszeres vagy minden esti meseolvasásról csak a legritkább esetben mondjanak le! A manapság divatos hangoskönyvek vagy mesekazetták is inkább csak esetenként helyettesítsék az igazi élő mesét! A gyermekek életkorának megfelelő könyvekkel akár már féléves kortól váljon a napi rutin részévé az esti mese addig, amíg a gyerek azt igényli!

Lehetőség szerint a szülők felváltva meséljenek esténként a csemetének. Ha a gyerek szereti, a mese közben bábozni is érdemes, ez kisebb korban nagyobb sikert arat és segíti a történet megjegyzését. Ahol a testvérek között nagy a korkülönbség, akár még a kamaszkorba lépő nagyobb is odaülhet esténként a „meseszobába”. Ilyenkor ne az olvasás legyen a feladata, inkább a lehetősége legyen meg a mesehallgatásra! A kedvenc mesealakok akár saját életre is kelhetnek, a gyerekek aznapi eseményeit alapul véve. Ez segíthet a testvérek közötti konfliktusok elsimításában is. A mese végén mindig maradjon idő a történet megbeszélésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva