Család - Nevelés

2008.08.02. 07:06

Aranyat érő anyatej

Augusztus 1-7-ig ünneplik a Szoptatás Hetét az egész világon. A WABA, szoptatást támogató szervezetek szövetsége idén arra buzdít, az édesanyák fél évig kizárólag anyatejjel táplálják gyermekeiket.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A magyar nők 92 százaléka szeretné szoptatni kisbabáját - fotó: Schmidt János
[/caption]A csecsemő egészséges fejlődéséhez alapvető fontosságú a jó táplálkozás. Az anyatej pedig egyedülállóan tartalmazza mindazon alapanyagokat, amelyek a baba fejlődéséhez nélkülözhetetlenek. A szoptatás népszerűsítésének éppen ezért rendkívül fontos figyelemfelkeltő programja a mostani világhét. „Ahhoz, hogy a kismamák szoptatni tudják gyermeküket, minden segítséget meg kell nekik adni  – mondta el Németh Tünde, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) titkára a Szoptatás Világhetének alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

A WABA, a szoptatást támogató szervezetek szövetsége minden évben kiválaszt egy témát a szoptatással kapcsolatban, amely köré a világhét akciói szerveződnek. A WABA idén arra buzdít, hogy az édesanyák kapjanak meg minden segítséget ahhoz, hogy fél évig kizárólag szoptassák gyermeküket. Később megfelelő kiegészítő táplálás mellett pedig folytassák a szoptatást legalább két éves korig, vagy akár még tovább.”

A szoptatási hét felhívása öt pontban hívja fel a figyelmeta szoptatás segítésének fontosságára. Az első a család és a közösség segítő szerepét hangsúlyozza, a második az egészségügyi ellátórendszerét, a harmadik a kormányét és a törvényhozásét, a negyedik a munkahelyét. Az ötödik arra hívja fel a figyelmet, hogy a családi krízishelyzetben lévő anyának szintén támogatásra van szüksége. „A legfőbb cél, hogy bármelyik kör felé fordul az édesanya, segítséget kapjon a szoptatáshoz” – tette hozzá Németh Tünde.

Magyarországon a felmérések szerint az intézetekből hazaadott babák anyukáinak 92 százaléka szeretne szoptatni. „Ez a szám európai viszonylatban nagyon jó, de még mindig sok a tennivaló ahhoz, hogy a szoptatási arányokon javítani tudjunk”– tette hozzá Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő. Az eredményes szoptatáshoz egyfelől az anya elhatározása, másfelől e céljuk eléréséhez megfelelő támogatás is szükséges.” A Bababarát Területek pedig éppen ezt a támogatást tudják nyújtani. Ez egy olyan helyiség, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között megszoptathatják, elláthatják gyermeküket. Bababarát Terület lehet minden cég, munkahely, szolgáltató, ahol biztosítják a szükséges feltételeket. Ehhez legtöbbször különösebb pénz sem kell, csak elhatározás.

A feltételek nem teljesíthetetlenek. Pusztán egy különálló, kulturált, dohányfüstmentes kialakított helyiség biztosítása szükséges hozzá, ahol az anyák megszoptathatják, és tisztába tehetik a gyermeküket. Ennek ellenére országosan mindössze 30 hely pályázott és nyerte el a „bababarát” minősítést: köztük Békés, Kecskemét és Komárom egy-egy egészségügyi intézménye is. „Az anyákkal és a társadalommal egyaránt azt kívánjuk érzékeltetni, hogy a szoptatás természetes dolog, semmilyen különös eszköz nem szükséges hozzá, nem kell vele elbújni a társadalom elől” – mondta Gitidiszné.

Ha az édesanyák a családtól és a társadalomtól minden támogatást megkapnak, akkor is előfordulhat, hogy nem kívánják újszülött gyermeküket szoptatni. Ennek több indoka is lehet. A leggyakrabban arra hivatkoznak a kismamák, hogy nem bíznak magukban. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos a megfelelő tájékoztatás és segítségnyújtás. Rossz anyatej, vagy rosszul szoptató anya ugyanis nincsen.

Anyatejállomások is várják a kismamákat

Az Anyatejgyűjtő Állomások kettős céllal jöttek létre. Egyrészt feladatuk összegyűjteni az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van, másrészt az anyatejadó édesanyák segítségével anyatejjel ellátni azokat a beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket, akiket édesanyjuk nem tud anyatejjel táplálni. Ilyen anyatejgyűjtő állomások több vidéki városban is találhatók: Pécsett, Kecskeméten, Gyöngyösön, Hatvanban, Egerben, Jászberényben, Karcagon, Szolnokon és Salgótarjánban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva