Család - Nevelés

2008.08.16. 06:11

Fertőzésveszély kétéves korig

Az egészségügyi világszervezet szerint a világon évente több mint hétszázezer kisgyermek hal meg valamilyen pneumococcus baktérium okozta fertőzésben.

Wlcsek

A pneumococcus baktérium az egészséges emberi szervezetben is előfordul anélkül, hogy betegséget okozna. A két hónapos és két éves kor közötti gyermekek azonban nagy arányban hordozzák ezt a baktériumot az orrgaratukban, s ez számos betegség kialakulását eredményezheti. Ilyen gyakori betegségek például a fül- és arcüreggyulladás, vagy akár súlyosabb esetben a tüdő- és agyhártyagyulladás. A kisgyermekeknél előforduló fokozott kockázat miatt a szakorvosok a pneumococcus elleni védőoltást javasolják. A védettséget adó oltássorozat ára azonban 64 ezer forint. Tavasszal az akkori egészségügyi miniszter ingyenes vakcinákat ígért minden két éves kor alatti gyermeknek, a jogosultságot azonban mára korlátozták. Kérdésünkre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy a tervek szerint szeptembertől csak azon két éves kor alatti gyermekek jogosultak az ingyenes oltássorozatra, akik bizonyos rizikócsoportokba tartoznak.

Veleszületett rendellenességek

Azon kétéves kor alatti gyermekek kaphatják meg az ingyenes pneumococcus elleni oltássorozatot, akik valamilyen veleszületett immunrendszeri zavarral vagy immunhiányos állapottal küszködnek. Ezen felül kiemelt rizikótényezőt jelentenek a lépbetegségek, a visszamaradt magzati növekedés és alultápláltság, a koraszülöttség, a méhen belül kialakult légúti megbetegedések, a szív veleszületett rendellenessége, a tüdő veleszületett rendellenessége vagy fejletlensége, a lép veleszületett rendellenességei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva