Család - Nevelés

2008.08.30. 08:01

Kórházba megy a gyermekem

Amikor egy gyermek kórházi ellátásra szorul, a szülők legfontosabb feladata, hogy megpróbálják feloldani a félelmeket és a bizonytalanságot a lelkében.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Nehéz feladat a gyermek szenvedését látva a szülőnek megtartani az önuralmát és bátorságot csepegtetni a bizonytalan lurkóba.
[/caption]Kórházban lenni senki sem szeret, de a gyermekekkel kapcsolatban ez az élethelyzet még szívszorítóbb szituációkat jelent. Nehéz feladat áll ilyenkor nem csak a kis beteg, hanem aggódó szülei előtt is, vajon hogyan kezeljék a lehető legkevesebb lelki fájdalommal a történteket.

„A legfontosabb dolog, hogy a betegséggel és a kórházi dolgokkal kapcsolatban a gyereknek hazudni, vagy az eseményeket elbagatellizálni nem szabad – mondja Donauer Nándor, a Budai Gyermekkórház epilepszia centrumának vezetője. A szülőknek meg kell próbálniuk feloldani azt az óriási bizonytalanságot, ami a gyermekekben felgyülemlik ilyenkor. A gyermek korának és érettségének megfelelően lehetőség szerint el kell mondani, mi fog vele történni. Felvázolni, hogy kórházba kell menni, ahol kórtermek lesznek, más beteg gyerekekkel, ahol lesznek doktor bácsik és ápoló nénik, és ahol vizsgálni fogják, esetleg műteni is, ami fájni fog, de mindenki azon dolgozik majd, hogy ő meggyógyuljon.”

Annak ellenére, hogy egy gyermek betegsége a szülők lelkierejét is igénybe veszi, nagyon fontos ilyenkor a szigorú következetesség. A szakember azt tanácsolja, hogy a szülők igyekezzenek két szabályt komolyan betartani. Az egyik, hogy amilyen látogatási időt a gyermeknek megígértek, azt tartsák is be. Nincs annál kétségbeejtőbb egy beteg gyermek számára, ha az édesanyja azt ígéri, másnap az első vizit után már ott lesz, de ő a munkája miatt mégis csak délután tud bemenni. „A gyerekek sokszor tovább megtartják higgadtságukat és nagyobb az önuralmuk, mint a szülőknek, de ez csak akkor teljesül, ha maximálisan megbízhatnak a szüleikben” – mondja Donauer Nándor. A másik fontos szabály, hogy ha egy orvos a kis beteg gyógyulása érdekében látogatási szünetet kér, akkor ezt a szülők tartsák is be. Bizonyos műtéteknél a sírás, ami a szülők hazamenetelekor általános, felszakíthatja a még friss sebeket és varratokat. Ilyenkor az orvos egy-két nap látogatási szünetet kér, amíg a sebek beforrnak. Ha ezt egy szülő megszegi, azzal gyermeke gyógyulását hátráltatja.

Hogyan készüljenek fel a befekvésre?

Tervezhető műtét esetén érdemes az esemény előtt meglátogatni a kórházat, megnézni a kórtermeket, ismerkedni a helyszínnel. Ekkor már meg lehet beszélni a gyermekkel, mit szeretne majd bevinni magával, hogy lefoglalja magát. A hosszabb benntartózkodásoknál érdemes praktikusan gondolkodni, és megegyezni az időnkénti játék-cserében.

Hirtelen jött betegség esetén is beszéljék meg, hol van a fürdő és a wc, mi a szokás a kórházban, kik veszik körül a beteget, mi történik vele. A kedvenc játék, ágynemű, baba sose maradjon otthon! A mobiltelefont lehetőség szerint mellőzzék a kórházban, mert a gyermekek fájdalomról szóló, szívszorító sms-eit ritkán tudja egy szülő higgadtan kezelni, és a gyermek is jobban érzékeli az otthon hiányát.

Nehéz feladat a gyermek szenvedését látva a szülőnek megtartani az önuralmát és bátorságot csepegtetni a bizonytalan lurkóba. „Érzelmileg mindenképpen meg kell próbálniuk a szülőknek uralkodni magukon – mondja a szakember. Ha egy gyermek ránéz a zokogás határán álló, elfehéredett anyára, nyilván ő is úgy fogja gondolni, hogy szörnyű és rettenetes dolog vár rá a kórházban. Ezért akinek gyengébb az idegzete, az inkább bízza a párjára azt, hogy megbeszélje a kórházi benntartózkodást a gyerekkel. A beteg úgyis kérdezni fog, hiszen kérdésekkel, kételyekkel van tele.”

Ugyanezt a fájdalmas őszinteséget kell szem előtt tartani akkor is, ha a gyermek betegsége meghaladja az orvostudomány mai szintjét. Tökéletes példa erre Polcz Alaine története, amelyben bár a szülők tudták a kegyetlen igazságot, mindvégig mosolyt erőltettek az arcukra s nem mondták el az igazat. Ám a gyermek a párnája alá rejtett utolsó üzenetében mégis a saját temetésére gyűjtögetett pénzt hagyta meg szüleinek. „A hazugságok elkerülhetetlen érzelmi örvényeket keltenek, amelyek a praxisom során eddig mindig visszaütöttek – mondja Donauer. Hazudni sosem szabad, mert a gyerekek sok mindent elviselnek, de a hazugságot tűrik a legrosszabbul.”

Hirtelen jött betegség esetén is beszéljék meg, hol van a fürdő és a wc, mi a szokás a kórházban, kik veszik körül a beteget, mi történik vele. A kedvenc játék, ágynemű, baba sose maradjon otthon! A mobiltelefont lehetőség szerint mellőzzék a kórházban, mert a gyermekek fájdalomról szóló, szívszorító sms-eit ritkán tudja egy szülő higgadtan kezelni, és a gyermek is jobban érzékeli az otthon hiányát. Nehéz feladat a gyermek szenvedését látva a szülőnek megtartani az önuralmát és bátorságot csepegtetni a bizonytalan lurkóba. Kórház -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva