Család - Nevelés

2008.09.13. 09:03

Az első cipő a legfontosabb lábbeli az életben

A csecsemők járási reflexszel születnek, de az első valódi lépegetésre csak 9–15 hónapos korban kerül sor. Ezután hamar eljön a szaladgálás időszaka, ezért nem mindegy, hogy ilyenkor mi van a lábon.

F. E.

A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy a kisgyereknek mikor kell cipőt húzni a lábára. A legelterjedtebb vélekedés szerint, ha a gyerek izomzata és ízületei elég fejlettek ahhoz, hogy járjon, akkor a mindenféle tartóelem, támaszték és cipő nélküli „használat” során ezek csak tovább erősödnek. Egészséges, ha fűben, kavicson, homokban, földes talajon mezítláb jár a baba. Ha mégis cipőt kap a kicsi, fontos, hogy a lábbeli talpa ne csússzon. Nyújtson védelmet az időjárás viszontagságai és a talaj ellen.

A használt cipő nem jó választás. Minden gyermek lábfejlődése más, így egy kitaposott cipő egészségtelen helyzetbe kényszerítheti lábukat. Hat éven aluli gyereknek például előnytelen az olyan papucs vagy szandál, amelynek nincs kérge. Ez nem tartja a sarkat, nem akadályozza a láb befelé fordulását.

A méret akkor jó, ha a cipő fél-egy centivel hosszabb, mint a gyerek lába. Ez egyszerűen tesztelhető: a mama mutatóujja szűken férjen be a cipő sarka és a baba lába közé! Kifejezetten káros a gyerekcipőbe beépített lúdtalpbetét, amely megemeli a hosszboltozatot, mert ez elkényelmesíti, gyengíti az izmokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva