Család - Nevelés

2008.09.13. 09:09

Nyelvtanulás: ne túl korán, ne túl későn!

A nyelvtanulás ma már alapkövetelménynek számít az általános iskolák felső évfolyamain. Egy idegen nyelvből kötelező az érettségi és diploma sincs középfokú nyelvvizsga nélkül. De mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyermek, hogy később ne okozzon gondot a felzárkózás?

Fábos

Az elmúlt évtizedben hazánkban is elterjedt az a nyugati módszer, hogy már az óvodákban elkezdik az idegen nyelv oktatását. Sok szülő nem hisz ebben, mások elfogadják a korai nyelvtanítás elméletét.

Hasonlóan megoszlik erről a nyelvészettel, pszichológiával és neurológiával foglalkozó kutatók véleménye is. Akik támogatják a korai nyelvtanulást, azzal érvelnek, hogy ez a még ki nem alakult anyanyelv fejlesztéséhez is hozzájárul. Ezen túl azt is fontos tudni, hogy már hároméves kor körül kialakul a gyermekeknek az a memóriája, amely a nyelvtanuláshoz, szavak elraktározásához, felismeréséhez szükséges. Hétéves korra azonban rögzül a beszélőszervek működése, és minden más nyelv beszédtechnikai (fonológiai) sajátosságai idegenül hangzanak. A korai nyelvtanulást ellenzők éppen ezért erre figyelmeztetnek: az a gyermek, aki még anyanyelvét sem sajátította el, s nem képes a hangzás és íráskép felismerésére, idegen nyelvet sem tanulhat teljes biztonsággal.
A magyarországi nyelvtudásról szóló felméréseket látva, persze, majdnem mindegy, melyik elméletben hisz a szülő. A lényeg, hogy a nyelvtanulásra biztassa gyermekét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva