Család - Nevelés

2008.09.26. 17:03

Szabályok enyhíthetnék a vitát

Az otthonszülés évek óta komoly indulatokat vált ki hazánkban. Van aki pártolja és van aki ellenzi, de abban mindenki egyetért, hogy szükség lenne a helyzet szabályozására.

Fábos Erika

Egy nemzetközi, több mint 5400 nő szülését végigkísérő, a British Medical Journalban megjelent felmérés szerint az otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi - mondta Geréb Ágnes a Napvilág Születésház csütörtöki évnyitó tájékoztatóján.

A születésház szakmai vezetője szerint számtalan negatív tévhit kering a kórházon kívüli szülésekkel kapcsolatban. A Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérése szerint 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha valaki úgy dönt, hozhassa világra otthonában a gyermekét. A tervezett otthonszülés körülbelül 0,3 százaléka az összes szülésnek.

Magyarországon ugyanis évente 200-250 tervezett otthonszülés van. Ezen kívül még körülbelül 400 a nem tervezett kórházon kívüli szülés, tehát összesen 600 szülés zajlik le kórházon kívül. Ennek a 10 százaléka az otthon elkezdett, de a fellépő komplikációk miatt kórházban befejezett szülések száma – mondta Geréb Ágnes, aki hozzátette: ez az arány nem több, mint a kórházi komplikációk száma.

Görbicz Adria, a Napvilág Születésház szóvivője azt mondta: a születésház nem egy kis kórház, nem átmenet kórház és otthon között, hanem egy olyan hely, ahol elsősorban a várandósgondozás egyéni konzultációit és a szülésre felkészítő tanfolyamunkat, az információs hetet tartják. Ezt az információs hetet nem azért hozták létre, hogy minél többen szüljenek otthon, hanem azért, hogy minél többen szüljenek jól, biztonságban, háborítatlanul.

„Pillanatnyilag erre nincs lehetőség, mivel alkotmányellenes helyzet áll fenn a tervezett otthonszülés hazai szabályozása kapcsán. Az állam a rendszerváltás óta nem rendezi az otthon szülés és az abban szaksegítséget nyújtók helyzetét – mondta Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért képviselője. Így akik az otthonszülést választják ma Magyarországon, azzal találják magukat szemben, hogy bár van joguk arra, hogy maguk választhassák meg a szülésük helyszínét, a törvényi szabályozás hiányában a szaksegítséget nyújtókat megbüntethetik.”

„Tizenkilenc éve szorgalmazzuk, hogy szülessen törvényi szabályozás az otthonszülésre, eddig eredménytelenül – mondta Görbicz Adria. – Tavaly ugyan már kitűzték a törvény hatálybalépésének napját, de a miniszterváltás miatt ez meghiúsult.  Ennek részeként benyújtottuk már ez előző miniszternek is az általunk készített, nemzetközi kutatási eredményeken alapuló törvénytervezetet. A napokban egy részletesebben kidolgozott változatot küldünk Vojnik Mária egészségügyi államtitkárnak, remélve, hogy most már hamarosan hatályba lép egy minden szempontból megfelelő törvény.”

Az orvosok szerint hitvita, ami zajlik

Több intézményt is megkerestünk, ám egyetlen olyan szakorvost sem találtunk, aki nevével és intézménye képviseletében kifejtette volna álláspontját. Azt mondják: hitvita ami zajlik otthonszülés ügyben Magyarországon. Ezt talán egy megfelelő törvény segíthetne lezárni. Az mindenesetre szerintük nem igaz, hogy a kórházi orvosok féltenék a pozícióikat az otthonszülés miatt, hiszen évente Magyarországon mindössze 200-250 otthonszülés van, ami elenyésző. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tavalyi állásfoglalása mindenesetre hivatalosan is ellene van. Szerintük a szülés magában hordozza a legsúlyosabb szövődményeket, akár az élet elvesztésének kockázatát is. Ezért megengedhetetlen „hogy az emberi szabadságjogokra, az alternatív módszerek választási szabadságára hivatkozva bárki is szembeforduljon a szakmai ésszerűség és a biztonság elsődleges követelményeivel”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva