Család - Nevelés

2008.10.25. 05:39

A kövér gyerekek szülei nem érzik a probléma súlyát

A kövér gyerekek szüleinek fele nincs tisztában azzal, hogy gyermeke túlsúlyos, s ennek akár egészségügyi hátrányai is lehetnek – derült ki egy felmérésből, amit a Melbourne Egyetem kutatói végeztek 2100 család bevonásával.

W. A.

A túlsúlyos gyerekek szüleinek 49 százaléka hitte azt csemetéjéről, hogy normál testalkatú. De ugyanilyen magas volt azon szülők aránya is, akik pont az ellenkezőjét, gyermekük alultápláltságát nem vették észre. A kutatók lejegyezték a gyerekek testtömeg-indexét és derékbőségét is, hogy konkrét bizonyítékokkal szolgálhassanak a szülőknek. A csoport vezetője, Pene Smidth szerint azokban a családokban, ahol a szülők nincsenek tisztában a kóros testalkatok egészségügyi veszélyeivel, sürgős felvilágosításra lenne szükség. Az alul- és a túltápláltságnak komoly következményei lehetnek.

Mindezt a hazai felmérések is alátámasztják. A magyar gyerekek negyede kórosan kövér, ami már fiatal felnőtt korban szív- és érrendszeri, de akár ízületi problémákat és diabéteszt is okozhat. A testtömeg-indexet és az ideális testsúlyt a gyermekorvos is ellenőrizni tudja, s szükség esetén tanácsokat ad a helyes testsúlycsökkentő étrend bevezetésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva