Család - Nevelés

2008.10.04. 06:48

Ha a nagyik egyszer rákattannak…

Hat éve működik sikeresen a Kattints rá, Nagyi! elnevezésű képzéssorozat, amelyben jelképes összegért tanítják meg az időskorúaknak az internet használatát.

Wlcsek Anna

2002-ben a Budapesti Művelődési Központ Kattints rá, Nagyi! néven idős tanulóknak szóló internetes képzési programot indított. Ma már országos szinten – megyei jogú városokban és kistelepüléseken egyaránt – indulnak csoportok, melyekbe többszörös a túljelentkezés. A tapasztalatok szerint az igény a képzésre óriási, és a várólisták egyre csak bővülnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az internettudás hatalmas elvárás az idősekkel szemben a társadalom részéről is. FOTÓ: IMRE GYÖRGY
[/caption]„Az év végére elérjük a 3600-as tanulószámot: ennyi nagyszülő tanulta meg az internet használatát a program keretein belül” – mondja Kiss Gábor programvezető. Az idei második félévben 627 tanuló kezdte meg a programot, tizenöt településen. A résztvevők átlagéletkora körülbelül 64 év. Érdekes módon és az európai tendenciákkal ellentétesen nálunk többnyire nők jelentkeznek. Ez tulajdonképpen szomorú, mert azt mutatja, hogy hazánkban azok a férfiak, akik elérik a nyugdíjas kort, többnyire befordulnak és magányosak lesznek. Ezzel szemben a nők aktívabbak és érdeklődőbbek, nyitottabbak a világra és az újdonságokra.

A programvezető elmondása alapján azok, akik beiratkoznak egy ilyen tanfolyamra, rendkívül motiváltak. Érzik, hogy le vannak maradva a fiatalabbakhoz képest. Sokan például arra panaszkodnak, hogy nem értik azokat a szavakat, amiket az unokák használnak. Ugyanakkor nem szeretnének lemaradni arról az információáradatról sem, amit a virtuális világ nyújthat számukra, ezért szorgalmasan tanulnak.

„Az internettudás hatalmas elvárás az idősekkel szemben a társadalom felől is. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a reklámokban, a felhívásokban, a plakátokon ma már legtöbbször csak annyi szerepel: további információk az interneten. A kurzusokon elsajátíthatják az internethasználat alapjait: hogyan kell egy e-mailt elküldeni, ahhoz fájlokat csatolni, hogyan tudják a keresőprogramokat, a különböző adatbázisokat használni” – így Kiss.

A kurzusokon való részvételért jelképes ezer forintot kell fizetniük a résztvevőknek. Ezért cserébe a huszonöt órás oktatás mellett saját jegyzeteket is kapnak, és biztosítják számukra a közösségi netelérési pontokat, ahol gyakorolni, szörfölni tudnak. Az idei második félév az országban 13 városban – egyebek között Egerben, Gyöngyösön, Nyíregyházán, Veszprémben – folytatódik. Az 1/371-2760-as telefonszámon bárki érdeklődhet a lakhelyéhez legközelebb eső tanfolyamokról. Az információs vonalon olyan kurzusokról is felvilágosítást adnak, amelyek esetleg nem a Kattints rá, Nagyi! programon belül futnak, de internetoktatást nyújtanak az idősebbeknek.

Ma már mindennek a neten néz utána

– Belső igényem volt, hogy a tanfolyamra jelentkezzek, hiszen azt éreztem, hogy ma már ez a fajta tudás elengedhetetlen – mondja Pilis Györgyné, 69 éves nyugdíjas. – Sokan vagyunk így ezzel, de legtöbbünknek nincs rá pénze, hogy magának otthonra számítógépet és internetet vegyen. Nem csak az új ismeretek miatt volt fontos számomra a tanfolyam, hanem mert új élményeket, barátokat is szereztem. Ma már meg tudom nézni a neten a menetrendeket, az orvosi rendeléseket, a színház- és sportműsorokat, levelezni tudok az ismerőseimmel. Ha ma hallok valamit a tévében, csak felírom egy papírra, és utánanézek a neten. Kitágult előttem a világ, nagyon hálás vagyok ezért az új tudásért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva