Család - Nevelés

2008.10.25. 06:00

Miért hasonlít a feleség az anyára?

Párválasztáskor a család, a barátok sokszor mondják a boldogító igent kimondókra, hogy megtalálta a zsák a foltját, vagy hogy az ellentétek vonzzák egymást. Tényleg a szülőkkel azonos tulajdonságú férjet vagy feleséget keresünk, vagy épp ellenkezőleg?

P. A.

[caption id="" align="alignright" width="235"] Kire emlékeztet ez a nő? FOTÓ: AS
[/caption]A gének, a családi kapcsolatok határozzák meg, ki is lesz életünk párja, vagy a kémiai hatások kerülnek előtérbe, esetleg mindhárom egyszerre? A kérdést eldönteni nem egyszerű. A Pécsi Tudományegyetem Általános és Evolúciós Pszichológiai tanszékének vezetője, Bereczkei Tamás és csoportja azt vizsgálta, mennyiben befolyásol egy férfit vagy nőt a szülői modell.

– Más kutatások azt is igazolták, hogy nem csupán a párkapcsolatoknál, hanem a barátságok szövődésénél is a hasonló tulajdonságú embereket keressük. A bizalmat hamarabb szavazzuk meg a külső vagy belső tulajdonságokban egyezőknek – mondta Bereczkei Tamás. A pécsi egyetem tanszékvezetőjének párválasztási vizsgálatait képekkel végezték: egy férj számára négy nő – köztük a feleség – képéből kellett egyetemistáknak hozzá illő párt választani. Negyven százalékuk a valódi párt választotta a férfinak. Ezután a férj képét az édesanyjáéra cserélték, és a hallgatóknak a menyeket kellett kiválasztani. Itt is nagy számban esett a választás a fiúk feleségére.

Csak a külső számít mintának?

Bereczkei Tamás elmondta: a jövőben nem csupán a külső megjelenés, hanem az egyes személyiségvonások tekintetében is keresik a családon belüli hasonlóságokat. Kolléganőjével, Gyuris Petrával azt szeretnék megtudni, hogy a barátságosság, a társaságkedvelés vagy a kockázatvállalás – hogy csak néhány személyiség-jellemzőt ragadjunk ki – tekintetében is a szülőkről vesszük-e a mintát későbbi párkapcsolatainkhoz.

A vizsgálatot örökbefogadó szülőkkel is elvégezték – ez esetben, ugye, a genetikai hasonlóság nem lehetséges. Itt az igazolódott, hogy a lányok olyan férjet választottak, aki nevelőapjukhoz hasonlít, és minél szorosabbnak bizonyult az apa és a nevelt gyermek között a kapcsolat, annál inkább találtak egyezést a férj és a nevelőszülő között. Úgy tűnik tehát, hogy a gyerekek a szüleikről is vesznek mintát későbbi párválasztásukhoz. Egy, a napokban megjelent írásukban a pécsi kutatók arról számoltak be, hogy a tényleges arcvonások tekintetében is felfedezték ezeket a hasonlóságokat. Különböző arcterületeket, arányokat mértek egy számítógépes program segítségével, és ezeket egymással összehasonlítva azt találták, hogy a vizsgált személyek ellentétes nemű szülei (tehát a lány apja vagy a fiú anyja) valóban hasonló megjelenéssel rendelkeznek, mint partnerük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva