Család - Nevelés

2008.11.15. 05:32

Áldozat lehet a félénk kisiskolásból

Az iskolákban megszokott jelenség, hogy egy-egy gyerek a többiek agressziójának áldozatává válik. Az, hogy kiből válik ilyen áldozat, amerikai kutatók szerint olyan tényezőktől függ, mint a szülők durvasága, vagy az anyagi helyzet.

F. E.

A vizsgálat során hét évig figyeltek különböző egzisztenciális körülmények között élő gyerekeket és a családjukon kívül az iskolában is rendszeresen érdeklődtek a magatartásukról. A kutatás abból indult ki, a gyermekek tíz százaléka esik áldozatául társaik folyamatos terrorizálásnak és zsarnokoskodásának. Ez többféleképpen is megnyilvánulhat: a bántó szavaktól kezdve a szociális agresszión át a fizikai támadásokig bármi előfordulhat. A jelenség gyakorlatilag kicsi gyermekkortól kezdődik.

A folyamatos terrorizálás következményei szerteágazóak és komoly hatással vannak a későbbi fejlődésre is. Depresszió, magány, alacsony önértékelés, egészségügyi problémák, de akár alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, iskolai hiányzások, iskolakerülés, teljesítménycsökkenés, öncsonkítás és öngyilkossági gondolatok, kísérletek – írják az Alabamai Egyetem kutatói. A kutatók 1997-1998-ban Montrealban született gyermeket vizsgáltak, és sorsukat hét éven keresztül követték nyomon. Ezalatt az édesanyától informálódtak a családi problémákról, a nevelési elvekről, a fizikai agresszióról, a hiperaktivitásról, a befelé fordulás jeleiről és a gyerek megfélemlítettségéről. Végül hét éves korban a gyermekeket és tanáraikat is megkérdezték az osztálytársak zsarnokoskodásával kapcsolatban.

Kiderült, hogy a 17 hónapos korban agresszív gyerekek az óvodában nagyobb eséllyel váltak áldozattá, mint kevésbé agresszív társaik. Hasonló tényezőnek bizonyult a család rossz anyagi helyzete és még inkább a durva szülői bánásmód. Azok a gyerekek, akiket fizikailag vagy lelkileg rendszeresen bántalmaztak otthon, félénkebbek voltak azoknál a társaiknál, akik nem szenvedtek el ilyen agressziót az otthonukban.

Árthat, ha túl engedékeny vagy túl szigorú

A gyerekkori agresszivitás, sokszor megbotránkoztatja a felnőtteket.Az erőszakos,verekedős, üvöltöző gyerekből, szerencsére nem lesz feltétlenül bűnöző vagy durva felnőtt. A pszichológusok megfigyelték, hogy sok esetben nem is a durva szülők gyermeke lesz agresszív, hanem inkább azok a gyerekek, akiknek a szülei túl sokat, szinte mindent megengednek. A kutatás szerint ugyanakkor a túlzásba vitt tiltás és a büntetés, szintén okozhatja a gyermek erőszakosságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva