Család - Nevelés

2008.12.19. 16:59

A telefon másik végén vár a segítség

Legtöbbször nem karácsony napján, sokkal inkább az ünnep előtt és után csörrennek meg a elsősegély szolgálatok vonalai. Az anonim segítséget nem csak azok hívják, akiknek nincs családjuk, barátaik.

Wlcsek Anna

Bárki kerülhet az életében olyan helyzetbe, amikor nincs kivel megbeszélnie a súlyos lelki problémáit. Az egyedüllét, a magány érzését a hétköznapokon sem könnyű feldolgozni, de a szeretet ünnepének közeledtével ez még nehezebb. Ezeknek a krízishelyzeteknek a megoldására működnek azok a lelki elsősegély telefonos szolgálatok, ahová bárki telefonálhat, ha megértő szóra, bíztatásra vágyik.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Legtöbbször nem karácsony napján, sokkal inkább az ünnep előtt és után csörrennek meg a elsősegély szolgálatok vonalai.
[/caption]

Az országban tizenkilenc szolgálat és öt társszolgálat működtet lelkisegély telefonvonalat a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) adatai szerint. Ezen vonalak legtöbbje ingyenesen, éjjel-nappal hívható. Legfontosabb jellemzőjük, hogy teljesen anonim módom működnek. „Ez a névtelenség az intimitást jelenti a beszélgetésben, ettől az emberek könnyebben megnyílnak, és bátrabban mondják el problémájukat – mondja Szabóné dr. Kállai Klára, a LESZ elnöke.

Régi tévhit, hogy a lelkisegély vonalakat csak idős és magányos emberek hívják. Sokszor családos emberek telefonálnak, akik nem tudják, vagy éppen nem akarják elmondani problémájukat a családtagjaiknak. Kellemetlen lehet otthon egy férjnek azt kérdezni a feleségtől ’szerinted én depressziós vagyok’.” Olyan szituáció is előfordulhat, amikor az egyik fél elvesztette az állását, ezért a másik nem akarja őt a saját munkahelyi problémáival terhelni.

„A legtöbb hívást egyébként nem karácsonykor, hanem előtte és utána kapjuk – folytatja a szakember. Hiszen a készülődés, a várakozás, vagy később a reménytelenség, a bizonytalanság, hogy vége van és mégsem volt olyan emelkedett, meghitt az ünnep feszültséget okozhat. Ilyenkor egy őszinte beszélgetés sok terhet levehet az emberek válláról. Ezeknek a hívásoknak egyébként sem közvetlenül az a célja, hogy megoldja az egyén problémáit. Ezek a beszélgetések olyan elsősegélyt jelentenek egy krízishelyzetben, mint ahogy egy sérüléskor bekötik a sebet. De az operációt nem ott helyben végzik el. Ugyanígy a segélyhívás is csak arra szolgál, hogy a felgyülemlett feszültséget kezelhetővé tegye, és irányt mutasson az érintettnek.”

Sajnos a hazai lelkisegély szolgálatok csak vonalas telefonról hívhatók ingyenesen. Aki mobiltelefonról tárcsázza az adott számokat, annak a központ jelzi, hogy ez a hívás nem kezdeményezhető. A LESZ céljai között szerepel, hogy sikerüljön itthon is bevezetni azt az egyszerűsített uniós segélyszámot, amelyet az Unió területéről tárcsázva anyanyelvén kaphat segítséget a magyarajkú telefonáló.

Néhány ingyenes hazai segélytelefonszám

Békéscsaba Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 06 66 441 300

Hatvan, Eger, Gyöngyös, Balassagyarmat Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 06 80 505 505

Kecskemét Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 06 80 505 505

Miskolc Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálat 06 80 505 505

Szolnok "BIZALOM" Lelkisegély Szolgálat 06 80 505 505

(A 0680 505 505-ös telefonszám a LESZ központi száma, éjjel-nappal hívható)

Hatvan, Eger, Gyöngyös, Balassagyarmat Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 06 80 505 505

Kecskemét Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 06 80 505 505

Miskolc Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálat 06 80 505 505

Szolnok "BIZALOM" Lelkisegély Szolgálat 06 80 505 505

(A 0680 505 505-ös telefonszám a LESZ központi száma, éjjel-nappal hívható) Legtöbbször nem karácsony napján, sokkal inkább az ünnep előtt és után csörrennek meg a elsősegély szolgálatok vonalai. Legtöbbször nem karácsony napján, sokkal inkább az ünnep előtt és után csörrennek meg a elsősegély szolgálatok vonalai. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva