Család - Nevelés

2008.12.13. 07:20

Játékos hagyományápolás és ünnepi készülődés

Remek családi móka a népi hagyományok közös felelevenítése. Jó, ha a gyerekek életében is megvan ezeknek a helye.

Wlcsek Anna

Luca alakja a népi hiedelmekben két különböző módon is megjelenik. Megemlékeztek Szent Lúcia legendájáról, aki mártírhalált halt a hitéért. A monda szerint Lúcia azért imádkozott Istenhez, hogy gyógyítsa meg beteg anyját. Miután édesanyja meggyógyult, a szüzességet fogadott lányt férjhez akarták adni. Azért, hogy vőlegénye elutasítsa őt, megvakította magát. Később kivégezték eretnekségért. Azóta Szent Lúcia a vakok és a szemfájósok védőszentje.

A Luca napot emellett gonoszjáró napnak tartották eleink. A Gergely-naptár 13. századi bevezetése előtt december 13-a volt az év legrövidebb napja, amely után egyre több fényesség költözik a földre. Ezért ezen a napon különböző szelleműző praktikákat hajtottak végre az egészség és a termés megóvása érdekében. „A legrövidebb nap számos jóslásra is okot adott a következő évvel kapcsolatban – mondja Csesznák Éva etnográfus, múzeumpedagógus. – A legelterjedtebb ezek közül a Luca-búza ültetése. Egy kis cserépbe vagy pohárba már a kicsi gyermekek is tudnak búzaszemeket ültetni, amelyet ők gondozhatnak egészen karácsonyig.”
A kihajtott búza a hiedelmekben az életet és a jövő évi termés bőségét jelentette. Az asztalra helyezve a fényesség, azaz Jézus eljövetelére utalt. Szokás volt piros szalaggal átkötni, a szellemek elriasztására.

„A búzafű ráadásul nem csak átvitt értelemben jelenti az életet, és egészséget – folytatja Csesznák Éva. – A hajtásokat levágva salátába is keverhető, így ízletes, vitaminokban gazdag étel nyerhető belőle. Ahhoz azonban, hogy a búza karácsonyra kihajtson, ma el kell ültetni.” A gyerekekkel jósolni is lehet Luca napján, például a jövő évi időjárásra. Karácsonyig még tizenkét nap van hátra, ez a jövő év hónapjaira utalhat. A babona szerint amilyen az időjárás ezeken a napokon, olyanok lesznek a hónapok jövőre. „Aki nem akar tizenkét napot várni, az vágjon hagymát a jósoláshoz” – javasolja az etnográfus. Egy fél hagymát félbevágva, tizenkét szeletbe kell egy-egy csípet sót tenni. Amelyik levél átvizesedik, az a hónap esős lesz. „Ezek a játékok mind az ünnep hangulatát erősítik a gyermekekben, és a mai modern világban is egyszerűen átörökíthetők a következő nemzedékeknek.”

Lányok szerelemlesen

Már a kamaszlányok is szeretik jósolgatni, hogyan hívják majd vajon a férjüket, illetve kivel ismerkednek meg a következő évben. Ehhez tizenkét nevet kell felírniuk kis cetlikre. A papirosokat például gombócba lehet rejteni, s főzés közben amelyik elsőként jön a víz felszínére, az lesz a keresett fiú. Aki nem akar főzni, dobjon tűzbe (vagy akár a kukába) minden nap egy cédulát. Amelyik legutoljára marad, a keresett fiú nevét mutatja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva