Család - Nevelés

2009.01.30. 17:55

A tanév végéig még lehet javítani a bizonyítványon

Nem a világvége, ha gyenge a félévi bizonyítvány – ezt mondják a szakemberek. A rossz jegyek nemcsak a gyerek teljesítményéről árulkodnak, hanem arról is, hogy több törődést igényelne.

Fábos Erika

Akár jók, akár rosszak a jegyek, a bizonyítványosztás a legalkalmasabb időpont arra, hogy mind a szülők, mind a gyerekek átgondolják, mit kellene másképpen csinálni. Egy két rossz jegy még nem tragédia. A figyelmeztető az, ha több tárgyból vagy komoly mértékben, és hirtelen romlik az iskolai eredmény.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nem a világvége, ha gyenge a félévi bizonyítvány
[/caption]

„Az persze nem jó, ha a gyermek otthon úgy érzi, hogy teljesítményét, értékét kizárólag az iskolai munkája alapján ítéli meg a család. Az viszont nagyon fontos, hogy érezze, odafigyelnek rá, és számít, hogy mit csinál az iskolában – mondja Gáspár Enikő, pszichológus. ¬ Ha a gyerek fáradt, kimerült, kedvetlen, s közben jó jegyeket hoz, az éppen olyan problémákról árulkodik, mint az a bizonyítvány, amely hemzseg a rossz jegyektől.

A tanulás ugyanis – főként alsó tagozatban és általános iskolában –, élmény kell legyen. Ilyenkor kell megtanulniuk tanulni, közösségben működniük a kicsiknek. Lényeges, hogy ezt ne görcsként éljék meg. A család legfontosabb feladata ebben az életkorban az, hogy tisztában legyen a gyermeket érintő örömökkel, gondokkal. Sokszor már az is javít a tanulmányi teljesítményen, ha a gyerek otthon rendszeresen kibeszélheti megbeszélheti a szüleivel, mi volt az iskolában. A kedvtelenség, az önbecsülés hiánya ugyanis a jó képességű gyermek esetében is gátló tényezőként hat.”

A kisdiákoknak az iskola kezdeti éveiben sok szülői támogatásra, biztatásra van szükségük. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy ne menjen el a gyerek kedve a tanulástól. A pszichológus szerint a legnagyobb segítség az, ha erősítik a gyermek önbizalmát.

„Természetesen fontos a realitás is, ezért említsük meg a gyerek hibáit is: „képes vagy rá, meg tudod csinálni, csak nem figyelsz oda”, vagy  „ez neked biztosan menne, de nem gyakoroltál eleget” – magyarázza Gáspár Enikő. – Így tudni fogja, hogy mi az, amin változtatnia kell, mégsem romlik az önértékelése.”

Idősekkel nehezebb

Persze a felsősök, és a gimnazisták esetében ez már nem elég. A szülő ott legtöbbször csak lelki támaszt tud nyújtani. A tanuláshoz pedig jobb, ha magántanárt keres. Akkor is ez a jobb választás, ha úgy érzékeli, hogy a közös tanulás megkeseríti a gyermekével a kapcsolatát. Sok szülőnek ugyanis nincs ehhez türelme. Ideges, amikor a gyermeke nem ért valamit, ettől pedig a gyerek is egyre stresszesebb lesz. Ilyenkor kell a segítség. Most még nem késő: év végéig sokat lehet javítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva