Család - Nevelés

2009.01.02. 15:49

Jövő héten újra irány az iskolapad!

Ezen a hétvégén már érdemes tudatosítani az általános iskolásokban, hogy hétfőn ismét suliba kell menni. Így is nehezen indulhat az első hét.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignright" width="200"] A téli ünnepek után a dolgozatok és a félévi bizonyítványosztás várja a gyerekeket.
[/caption]Elmúltak az ünnepek, hétfőtől a gyerekeknek is vissza kell szokniuk az iskolai menetrendhez. A nyári szünet után általában mindenki engedékenyebb még a lurkókkal, és több időt hagynak nekik arra, hogy felvegyék a normál munkatempót. A téli ünnepek után azonban inkább a dolgozatok és a félévi bizonyítvány várja a gyerekeket. A közelgő fekete hétfőre érdemes már ezen a hétvégén felhívni a tanulók figyelmét, hogy ne érje őket olyan váratlanul a reggeli vekker.

A szünet utolsó hétvégéjén már ne engedje olyan sokáig tévézni a gyerekeket, mint az ünnepek alatt. Már ma délután rákérdezhet, hogy minden házi feladat kész van-e, amit a szünetre feladtak. Ha a jövő héten megsokasodik a tanulnivaló, érdemes leckefüzetet vezetni otthon, hogy ne felejtődjenek el a feladatok. Erről akár kis órarendet is feltűzhetnek a falra, ahol a gyerek mindig látja, mikor mit kell elkészítenie, megtanulnia. Holnap este legyenek bepakolva az iskola táskák, és az sem árt, ha a hétfői ruhákat is kikészítik – akár együtt, akár egyedül.

Vasárnap lehetőség szerint már ne lustálkodjon délig a nebuló, mert gondok lehetnek a másnapi ébredéssel. Az iskolakezdéssel kapcsolatban pedig készüljenek fel arra, hogy az iskolai menetrendekkel együtt a reggeli dugók is visszatérnek a hétköznapokba. Az első hét zökkenőmentes kezdése egyébként is sok lendületet adhat a nebulóknak, és talán a hatékony reggeli készülődést az év többi napjára is megtartják.

A téli szünet után megsokasodnak az iskolákban a témazáró dolgozatok is, melyekre jobb esetben épp a pihenőidő alatt kellett volna tanulnia a diákoknak. Amelyik gyereknél ez elmaradt, érdemes az első napokban-hetekben több figyelmet szentelni arra, kellő időt tölt-e tanulással a lurkó.
A tanulás mindig az íróasztalnál történjen, ne az ágyban – ott könnyen szunyókálás lesz belőle. Az íróasztalon legyen rend, hogy ne vonja el semmi a gyerek figyelmét. A tanulási idő alatt ne szóljon se a tévé, se a rádió. Beszéljenek meg könnyen betartható, nem túl szigorú de következetes szabályokat, melyek segítenek visszaszokni a gyereknek az iskolai hétköznapokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva