Család - Nevelés

2009.02.28. 08:00

A mesék nem csak a fantáziát fejlesztik, kitartást is adnak

Amerikai kutatások alapján olvasási szakértők már felfedezték, hogy azok a gyerekek akik a tévé és az internet által túl sok képet kapnak készen, nem tudják elképzelni a csak szavakból álló meséket.

Wlcsek

Emiatt nem kizárólag a képzelőerejükön esik csorba, de később olvasási és szövegértési problémáik is lesznek. Emellett szókincsük kevésbé lesz változatos, s ez akár a szakmai sikereiket is hátráltatja. Hazánkban évtizedek óta végeznek az olvasással kapcsolatos felméréseket, ahol a felnőtt lakosság olvasási szokásait vizsgálják. A legfrissebb adatok szerint (melyek a 2005-ös évet elemzik) itthon is jelentősen csökkent az évente legalább egy könyvet olvasók aránya. Míg 1964-ben a felnőttek hatvan százaléka vallott úgy, hogy rendszeresen olvas, addig 2005-ben ez az arány már csak negyven százalék volt. Az olvasótábor látványos csökkenése az ezredfordulón kezdődött. Olvasáskutatók szerint minden annak is köszönhető, hogy az ifjúsági korosztályból a felnőttek közé cseperedő fiatalok gyermekkorukban nem szoktak hozzá a könyvek és képek nélküli történetek fogyasztásához.

A szakértők szerint alapvetően nem a tévé és az internet okolható ezért a tendenciáért. Az itthoni adatok szerint ugyanis éppen azok használják rendszeresen a világhálót is, akik gyakori olvasónak számítanak. A hazai könyvfogyasztás csökkenése még nem ölt olyan radikális méreteket, mint a nálunk fejlettebb országokban. Abban azonban minden pedagógus és olvasáskutató egyetért, hogy a fent említett nehézségeket a mai gyerekek csak akkor kerülhetik el, ha szüleik és nagyszüleik már kicsi koruktól meséket olvasnak fel nekik, verseket tanítanak nekik. Mindemellett azok a gyerekek, akik apró koruktól végigizgulják a népmesék főhőseivel a kalandokat, kitartóbbak lesznek felnőtt korukban, s könnyebben birkóznak meg az eléjük állított akadályokkal.

Wlcsek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva