Család - Nevelés

2009.02.14. 07:46

Mindennap egy telefonhívást a nagyinak

A szeles idő, és a mínuszok hó nélkül is okozhatnak veszélyes kihűlést, súlyos megfázást az idősebbeknél. A keringési zavarok és vérnyomásproblémák is gyakoribban ilyenkor.

Wlcsek Anna

Az előrejelzések szerint a következő hetekben marad a hideg, télies idő. Nagy havazásra ugyan nem kell számítani, de a fagyos szél és a harapós mínuszok sok veszélyt tartogatnak az idősebb korosztály számára. A kor előrehaladtával ugyanis a anyagcsere és a keringés lassabb, ezért a szervezett kevesebb hőt termel és a végtagok is gyorsabban kihűlnek. Az erős szél ezért még akkor is veszélyes, ha a levegő egyébként nem túl hideg, a hőmérséklet nulla fok körül alakul. Mindezt tetézi az országban tomboló influenzajárvány – nem véletlenül javasolják az orvosok, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Ha valaki mégis kimozdul, szenteljen nagyobb figyelmet az öltözködésre. Ilyenkor nem elég egyetlen vastag pulóver a kabát alá. Helyette válasszon két-három réteg közepesen vastag ruházatot, amelyek jobban tartják a meleget. A test kihűlése először a végtagokon, az orron, a fülön érezhető, s fölfázni is így lehet a legkönnyebben. A fejtetőt takaró kalapok helyett ezért hordjanak fülvédős sapkát, ez óv a szél miatt bekövetkező fülgyulladástól is. Hasonlóan fontos a meleg sapka, a sál ás a vastag zokni.

A meghűlés mellett a csúszós járdák okozhatnak bajt az idősebbeknek. A hó, a jég, vagy a lefagyó pára korcsolyapályát varázsol az aszfaltból, s ez növeli az elesések miatti törések kockázatát. A nyugdíjasok között a téli időszakban látványosan nő a kar-, a comb-, illetve a medencecsont-törések száma. Mivel a balesetek gyakran a legártatlanabb helyzetekben fordulnak elő, nem túlzás száraz időben is olyan lábbelit viselni, amelynek recés, gumitalpa van. Aki bottal jár, gondoljon rá, hogy az eszköz végén található gumi lekophat. Érdemes ellenőrizni, és kicserélni.

Ahogy kánikulában, úgy a hidegben is több figyelmet kell szentelnünk az idős családtagokra. Telefonáljunk rájuk naponta, ellenőrizzük a lakásuk hőmérsékletét, amely 18–19 Celsius foknál ne legyen alacsonyabb. Mérjük gyakrabban a vérnyomásukat, mert az idősebb emberek vérnyomása a hőmérséklet csökkenésével arányosan növekedhet. Ez leginkább a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára fontos.

Csontritkulással tilos a söprögetés

A következő napokban az ország több pontján várható kisebb havazás, hózápor. A csontritkulásban szenvedők mégse kezdjenek havat söprögetni a házuk előtt, mert az idei csonttöréses balesetek többsége azoknál az idős embereknél fordult elő, akik nem vették komolyan a csúszós utak veszélyét. Ráadásul már egy kisebb zúzódás komoly, akár életveszélyes sérülést okozhat. Ha mindenképpen szükség van a hólapátolásra, kérjenek segítséget a szomszédoktól, vagy a rokonoktól.

Telefon a nagyinak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva