Legjobb vétel

2018.12.20. 13:42

2018 legjobb három olcsó okostelefonja

Megnéztük, ár-érték arányban melyik készülék a legjobb választás a még kifizethető kategóriában.

Kép: Shutterstock

Olyan mobilokat kerestünk, amelyek a ma elvárható dizájnból és hardveres tulajdonságokból a lehető legtöbbet nyújtják alacsony árakon. Komoly hardvert igénylő játékokhoz persze nem ilyet kell választani, de mindennapi használatra kiválóan megfelelnek.

Az alábbiakat eleve jó áron dobták piacra – elavultnak sem lehetne mondani az idén megjelent készülékeket –, ráadásul a nyakukban liheg az utódkészülékük is, ami tovább nyomja le az árukat.

Persze nincs olyan, hogy „mind közül a legjobb”.

A három, jó szívvel javasolható befutó közül azért javasoljuk elsőként a Motorola idén áprilisban piacra dobott Moto G6-ját, mert ez a telefon olcsón kínálja a teljesítmény, az elérhető funkciók és az igényes kivitel kombinációját.

Kinek érdemes ezt választani?

Nem mindenkinek van szüksége méretes, drága androidos okostelefonra: a gyártók zászlóshajói már kivétel nélkül 300 ezer Ft feletti árcédulával kínálnak számos, sokaknak fölösleges szolgáltatást. Ehhez képest ez a mobil egyes hazai boltokból már hatvanpárezer forintért is elérhető.

Az eredetileg Google tulajdonban lévő, majd a Lenovo-nál újra feltámadt készüléket divatosan, elől-hátul üvegbe csomagolták (nem árt tokba tenni, mert az üveg csúszik, de legalább szép).

Hátlapján a ma elvárható divatnak megfelelően két, egy 12 és egy 5 megapixeles kamera kukucskál. Akinek fontos, hogy a fejlettebb Dual Pixel autofókuszt kapja, s 4K minőségben gyárthasson filmet, annak a kicsit drágább G6 Plus ajánlott: egyébként a G6-ban ugyanaz a lencse, azonos szenzor található, mint a drágább Plusban.

3000 mAh-s akkumulátorától ne várjunk többet, mint amit a legtöbb készülék nyújt: hozza az egy napos üzemidőt, éjszakára lehet töltőre dugni. Nem a legizzasztóbb játékokra, hanem az átlagos használatra készült Snapdragon 450 SoC-ot és bőven elég, 3GB memóriát kapott 32/64 GB tárhellyel, gyorstöltővel, kényelmes ujjlenyomat-olvasóval.

Fröccsenésálló, vízlepergető bevonattal jön: ez az eső ellen megvéd, de uszodában semmiképpen ne tegyük próbára.

Az 5,7 hüvelykes (1080 x 2160 pixeles, remek, 424 ppi felbontású), menő, 18:9-es képarányú kijelzőnél nem kell jobb.

Kedvező, hogy van két SIM-es változata, dual standby technológiával.

Miért most vásároljuk?

Mert ez a telefon még mindig új, nem pedig egy nagy gyártó kifutó, vagy olcsósított szériája, s a Motorola (Lenovo) azt ígéri, hogy szoftveresen frissíti és támogatja 2020-ig.

Ha a Motorola nem tetszene

Két SIM-es telefonok között a Moto G6 valódi versenytársa a Huawei Honor 9 Lite és a Xiaomi Mi A2.

A Huawei egyre jobb készülékeket gyárt, sikeresen, hiszen a világon a második legtöbb telefont eladó gyártóként az iPhone-t is elhagyta. A mind jobb eladási számok azonban sajnos az árakban is tükröződnek, a kínai gyártó egyre drágábban árul.

Üdítő kivétel azonban még az almárka Huawei Honor 9 Lite, amihez már kevéssel 50 ezer Ft fölött is hozzá lehet jutni a boltokban.

A Honor 9 Lite szintén elől-hátul mutatós üvegbe öltözött. 5,65 hüvelykes, 1080 x 2160 pixeles IPS kijelzője a nem csak a saját kategóriájában remek 427 ppi felbontással dicsekedhet.

Hátlapjára két kamera jutott: a 13 megapixeles mellé egy 2 megapixelest illesztettek. Utóbbinak portrékészítésben lehet hasznát venni.

A motorháztető alatt a Huawei Kirin 659 chip a nyolc maggal, grafikus gyorsítóval elegendő arra, hogy a jól optimalizált rendszert mozgassa. Akkumulátora a Moto G6-éval azonos teljesítményű.

Még egy jó dobás

Feltörekvő, de a kedvező árait még őrző márka a Xiaomi. A nyáron bemutatott Xiaomi Mi A2-t annak érdemes figyelembe vennie, akinek a mobillal fotózás kiemelten fontos, mert a cég nagyot villantott a Mi A2 kameráival.

Természetesen dupla, egy 20 és egy 12 megapixeles, Sony szenzoros kamera van a hátlapon. Bár ma még a csúcskészülékeken is eléggé bizonytalanul működik, azért a képkészítésben néha jól jön, hogy mesterséges intelligenciával szerelték. A fotósoknak ennél fontosabb, hogy fényerősek (f/1,75) a lencséi.

Az alumínium készülékház 5,99 hüvelykes, 18:9 arányú, 1080 x 2160 pixel felbontású IPS kijelzőt keretez, alatta nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 660 dohog. Az akkumulátor hajszálra azonosan az előző két mobiléval, 3000 mAh kapacitású.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva