Örülnünk kellene?

2022.05.31. 16:56

Zuckerberg üzeni, hogy nem fog a jelenleginél is többet kémkedni

Ráérzett a lényegre az új adatvédelmi szabályzatának beharangozójában a Meta.

Mark Zuckerberg announcing the new name of the company and Meta logo are seen during Facebook Connect livestream displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 28, 2021. Mark Zuckerberg announced during Facebook Connect event that the new name of Facebook company will be Meta (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Fotó: NurPhoto via AFP

Bejelentette az adatvédelmi szabályzatának legújabb verzióját a Facebook anyacégeként működő Meta, a frissített megállapodásról többek közt a közösségi hálózat minden felhasználója értesítést kap majd a közeljövőben, a tervek szerint 2022. július 26-tól lép életbe - írja az Origo.

A Meta szerint az új adatvédelmi szabályzat elkészítésekor két célja volt: egyrészt naprakészre kívánta frissíteni a legújabb termékek és szolgáltatások miatt, másrészt pedig reszelni szeretett volna a felépítésén és a nyelvezetén, hogy áttekinthetőbb és érthetőbb legyen a felhasználók számára.

Ennek ellenére realisztikusan valószínűleg kevesen fogják elolvasni, így a Meta segítőkészen kiemelte, hogy az új szabályzatban nem tett lehetővé magának új módokat a felhasználói adatok gyűjtésére, felhasználására, megosztására, továbbá nem értékesíti harmadik felek számára az információkat.

A The Verge megkeresésére John Davisson, a digitális jogvédelemmel foglalkozó Electronic Privacy Information Center tanácsadója a friss dokumentum átnézését követően elmondta, hogy a Facebook valóban nem adott magának új lehetőségeket az adatok gyűjtése és kezelése terén. Viszont már jelenleg is olyan ipari mennyiségben gyűjt és táplál be ilyeneket a hirdetési rendszerébe, hogy ennek végső soron csekély jelentősége van a felhasználók magánszférájának védelme tekintetében.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva