Digitális világ

2008.11.30. 15:25

Mindenki maga pénztárosa lehet az önkiszolgáló kasszánál

Pénztáros hölgyek nélkül működő kasszák lephetik el a hazai áruházakat?! Mégha ez nem is túl valószínű, az ehhez szükséges technológia már Magyarországon is elérhető.

N. M.

A napokban jelentette be ugyanis a többek közt bankautomaták gyártásával is foglalkozó amerikai NCR, hogy hazánkban is bevezeti a piacra az önkiszolgáló pénztárainak legújabb generációját. Az önkiszolgáló kasszáknál – a nevükből adódóan – a vásárlók saját maguk olvashatják le a termékek kódját, csomagolhatják be és fizethetik ki azokat készpénzzel, bank- vagy hitelkártyával.

 A most bejelentett teljesen önműködő kassza egyik jelentős újítása az úgynevezett „szabványos integrált érme- ás bankjegyforgatás”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsan és pontosan tud visszaadni bármely címletű pénzből. Az új változat a korábbiaknál jóval kifinomultabb és helytakarékosabb a korábbi monstrumokhoz képest, így a gyártó szerint az eszköz a nagy forgalmú hipermarketeken és élelmiszerboltokon kívül kisebb áruházakban, gyógyszertárakban is beválhat a használata. Az új dizájn még inkább megkönnyíti a használatot a vásárlók számára: a pénzbefizető és -kiadó nyílások egymás mellett vannak, a vásárlást pedig az eszköz különböző pontjain villogó fények segítik, végigvezetve a vevőket a fizetési folyamat egyes lépésein.

Az eszköz olyan funkciókkal is rendelkezik, amelyek a kiskereskedők számára teszik vonzóbbá a környezetet: mostantól mindegyik berendezésben alaptartozék a kétoldalas hőtechnológiás blokknyomtató, amely egyszerre képes a hőpapír mindkét oldalára nyomtatni, így akár 40 százalékkal csökkenve a papírfelhasználást. Azonban még a legmodernebb technológia sem képes teljesen helyettesíteni a jól megszokott pénztárosokat: ezzel a berendezéssel sem lehet például társalogni az időjárásról, vagy szidni a politikusokat vásárlás közben.

N. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva